Erişilebilirlik

İnsan Hakları Konseyi Mavi Marmara Baskınını Soruşturuyor


İnsan Hakları Konseyi Mavi Marmara Baskınını Soruşturuyor
İnsan Hakları Konseyi Mavi Marmara Baskınını Soruşturuyor

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara baskınıyla ilgili olarak soruşturma başlatıyor.

Konsey, incelemeyi yürütecek heyetin başına eski BM savaş suçları savcısı Desmond de Silva’yı atadı. Heyet, İsrail’in uluslararası hukuku ihlal edip etmediğini inceleyecek.

BM İnsan Hakları Konseyi, Mavi Marmara baskınını “vahşi bir saldırı” olarak nitelemiş ve saldırıyı kınayan bir tasarı hazırlamıştı.

İsrail gemiye baskın düzenleyen askerlerin meşru müdafaa hakkını kullandığını savunuyor. Olay hakkında inceleme yapan İsrailli askeri yetkililer operasyon sırasında istihbarat boşluğu yaşandığı ve hatalı planlama yapıldığını açıklamıştı.

Bu arada, İsrail hükümeti el koyduğu üç yardım gemisini Türkiye’ye iade etmeye karar verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu gemilerin önümüzdeki günlerde Türk makamlarına devredileceğini söyledi.

Gemiler, 31 Mayıs tarihinde baskından sonra İsrail limanlarına çekilmiş, yardım malzemesi ise karadan Gazze'ye sevk edilmişti. O zamandan beri üç gemiden Mavi Marmara Hayfa'da, Defne ile Gazze ise Aşdot limanında tutuluyordu.

Öte yandan İsrail hükümeti Lübnan’dan Gazze’ye ulaşmaya çalışan iki geminin de durdurulacağı uyarısında bulundu. İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gabriela Shalev, hükümetinin ablukayı delmeye çalışan bütün gemileri durdurma hakkına sahip olduklarını söyledi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG