Erişilebilirlik

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nden Halep'teki Son Saldırılara Tepkiler


Hava saldırılarının Halep'te yol açtığı yıkım
Hava saldırılarının Halep'te yol açtığı yıkım

Suriye hükümetinin Halep'teki hastaneye yaptığı hava saldırıları İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün tepkisini çekti

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün bölgeden son raporlarına göre Suriye hükümeti 14 Ağustos’ta Halep’in isyancılar tarafından kontrol edilen bölgesinde bir okula ve hastaneye hava saldırısı düzenledi. Amerika’nın Sesi muhabiri Susan Yackee, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Halep araştırmacısı Ole Solvang ve New York uzmanı Fred Abrahams ile konuştu. Uzmanlar, iki kişinin yaralanmasına ve birçok maddi zarara yol açan saldırıdan sonra Halep’teki son durumu değerlendirdi.

Solvang, 14 Ağustos’taki saldırıdan iki gün önce aynı hastaneye yine bir hava saldırısı düzenlendiğini ve dört kişinin öldüğünü, 3 kişinin yaralandığını söyledi. Örgütün hastaneye daha önce gitmek istediğini söyleyen Solvang, güvenlik nedeniyle ancak bugün girebildiklerini belirtti.

Dünkü saldırıda, hastaneye isabet eden dört füzenin üst katlarda büyük zarara yol açtığı belirtildi.

Solvang, “hastane daha önce füze saldırısına maruz kaldığı için hastane personeli hastaları alt katlara taşımış, bu sebeple üst katlarda hasta yoktu ve bu can kaybını önledi,” dedi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü New York araştırmacısı Fred Abrahams ise, saldırıların kanunsuzluğundan bahsetti ve şöyle konuştu:

“Bu konuda yasalar çok açık. Hükümet veya muhalefete ait hiçbir askeri kuvvet, hiçbir şekilde hastaneleri, ambulansları, doktorları veya herhangi bir sivil tesisi hedef alamaz.”

Abrahams, bu saldırının, savaş kurallarını açık bir şekilde ihlal ettiğini belirtti. Uzman, sadece füzeleri ateşleyenlerin değil, emri veren generallerle saldırı planından haberi olduğu halde durdurmak için hiçbir girişimde bulunmayan askerlerin de sorumlu tutulması gerektiğini söyledi.

Uluslararası toplumun şimdi ne yapması gerektiği sorulduğunda Abrahams, akan kanın durdurulması için Rusya ve Çin’in de dahil olduğu daha geniş kapsamlı bir çalışma gerektiğinden bahsetti.

Sivilleri korumak için ortak bir işbirliği ve çalışmanın yokluğuna değinen Abrahams, ülkelerin siyasi tavırlarını bir kenara koyup, Suriye halkı için doğru olanı yapmaları gerektiğini söyledi.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Linki indirmek için

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG