Erişilebilirlik

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden AB’ye Uyarı


Avrupa Birliği üyeleriyle Türkiye 7 Mart’ta Brüksel’de Türkiye’den Yunanistan’a sığınmacı akınını azaltacak anlaşmanın uygulanışını ele almak üzere biraraya geliyor. Görüşme öncesinde İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden uyarı geldi. Örgüt, Avrupa Birliği’nin Türkiye ile sığınmacı krizi konusunda yaptığı anlaşmanın hatalı olduğunu ve tehlike potansiyeli taşıdığını belirtti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’nin sığınmacılar için neden “güvenlikli bölge” olmaması gerektiğini belirten soru-cevaplı bir belge yayınladı.

Örgütün Avrupa direktörü yardımcısı Judith Sunderland, “Avrupa Birliği liderleri bahardan önce sığınmacı akınını durdurma paniğinde ve görünen o ki insan haklarını bu süreçte dikkate almayacaklar,” dedi. Türkiye’nin sığınmacılar için güvenlikli bölge olmadığını belirten Sunderland, bu anlaşmanın daha fazla zarar verici olabileceğini kaydetti.

Türkiye ve Avrupa Birliği söz konusu anlaşmayı 2015 Kasım’ında imzaladı. Avrupa Birliği, Avrupa’ya sığınmacı akınını önleme çabalarını artırma karşılığında Türkiye’ye 3 milyar Euro ve AB ile donmuş ilişkileri yeniden canlandırma vaadinde bulunmuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’nin “güvenlikli ülke” olmak için en temel iki koşulu karşılayamadığı görüşünde. Örgüte göre Türkiye sığınmacılara etkili koruma sağlayamıyor ve sığınmacıları Suriye’ye geri gönderiyor. Türkiye 1951 Mülteci Konvansiyonu’na imza atmış ülkelerden, ancak mülteci kabul etme konusunda coğrafi kısıtlama getiren de tek ülke. Sadece Avrupalılar mülteci statüsü alabiliyor.

2 milyondan fazla sığınmacıyı kabul ederek Suriyeliler’e cömert davranan Türkiye’de mülteciler işsizlik ve eğitim konusunda önemli engellerle karşı karşıyalar. Türkiye son dönemde Suriyeliler’e bazı koşullarda geçici çalışma izni veriyor. Diğer sığınmacıların çoğunu oluşturan Iraklılar, Afganlar ve İranlılar Türkiye’de daha az yasal korumaya sahip.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, Türkiye’de sayısı artan sığınmacılara, başka ülkelerde kalıcı ikametgah sağlanmasının insan kaçakçılarına ve ölümcül bot geçişlerine alternatif olabileceği düşüncesinde. Ancak Avrupa Birliği yeniden yerleşim konusunda kötü bir sicile sahip. Ocak 2016’nın ortasından itibaren 2015’te Avrupa Birliği hükümetlerinin 2 yıl boyunca 22,500 sığınmacı kabul etme taahhüdüne rağmen sadece 800’den az insan Avrupa’ya getirildi.

Avrupa Birliği-Türkiye zirvesi Avrupa Birliği ile Batı Balkan sınırında gerilimin arttığı bir döneme denk geliyor. Kısıtlamalar nedeniyle Yunanistan-Makedonya sınırında 11 bin sığınmacı yığılmış durumda. Binlerce sığınmacı da Atina ve Yunan adalarında sıkışmış durumda. Gecikmiş, ancak olumlu bir adım olarak Avrupa Komisyonu, Yunanistan’a ve diğer ülkelere yardım için 3 yıl boyunca 700 milyon dolar fon ayırmış durumda.

2015’te 1 milyondan fazla sığınmacı Avrupa Birliği sınırlarına ulaştı. 130 binden fazlası bu yıl içinde Akdeniz’i geçti. Birçoğu Ege Denizi’ni kullandı, Türkiye’den Yunanistan’a geçti. 1 Ocak’tan bu yana aralarında kadın ve çocukların da olduğu 400’den fazla kişi yaşamını yitirdi. Birleşmiş Milletler sığınmacıların %90’nının Suriye, Afganistan ve Irak’tan geldiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG