Erişilebilirlik

İngiltere İkinci IŞİD Militanını Belirledi


Geçtiğimiz günlerde IŞİD terör örgütünün İngiltere'yi tehdit ettiği ve İngiliz ajanı olmakla suçlanan beş kişinin infaz edildiğini gösteren video kaydında yer alan ikinci militanın kimliği tespit edildi.

Lakabı "Dev"

İngiliz güvenlik birimleri, videodaki maskeli 5 IŞİD militanından birinin de 35 yaşındaki Muhammed Rıza Haque olduğunu belirledi. İngiliz istihbarat servisi tarafından yapılan incelemelerde videoda grubun lideri olarak düşünülen maskeli kişinin kimliğinin Siddhartha Dhar olduğu açıklanmıştı. Kayıtta Siddhartha Dhar'ın yanındaki uzun boylu kişinin "Dev" lakaplı Muhammed Rıza Haque olduğunun tespit edildiği açıklandı.

Suriye'ye kaçmış

IŞİD videosunda yüzleri maskeli olduğu için sadece gözleri görünen Haque, 2013 yılında başkent Londra'da radikal İslamcı gruplar tarafından düzenlenen gösterilere katılmış.

2014 yılının Ocak ayında yanında bulunan bir kişiyle birlikte Londra Stansted havaalanından İstanbul'a uçan ve Kıbrıs üzerinden Suriye'ye gittiği tespit edilen Haque, Suriye'de kamuflaj kıyafetleri giyerek katıldığı IŞİD saflarında elinde silahla fotoğraflanmıştı.

Suriye'ye kaçan sadece o değil

İngiltere'den kaçıp Suriye'ye giderek IŞİD saflarına katılan sadece Haque değil. IŞİD'in İngiltere'ye ilettiği tehdit videosundaki maskeli 5 kişilik grubun lideri olan Siddhartha Dhar, 2014 yılında terörle mücadele ekipleri tarafından tutuklanmış ancak serbest bırakılmasının ardından aynı yıl İngiltere'den kaçarak Suriye'ye gitmişti. Dhar’ın daha sonra IŞİD saflarına katıldığı belirlenmişti.

Karısı ve 4 çocuğu ile kaçmış

Hindu inancı ile yetişen ancak sonradan İslam dinini kabul eden Siddhartha Dhar, İngiltere'den kaçarken kendi adına olan pasaportu kullanıyor, üstelik yanına hamile karısı ve 4 çocuğunu da alarak Londra'nın uluslararası Victoria terminalinden otobüse binerek Fransa'ya gidiyor.

Siddhartha Dhar, Suriye'ye ulaştığında IŞİD militan kıyafetleri, botları ve silahları veriliyor. Yeni doğan çocuğu ile de resim çektiren Dhar, "IŞİD'in gelecek jenerasyonu" ifadesini kullanıyor.

İngiltere'de güvenlikte soru işareti

İngiltere'den IŞİD saflarına katılan Siddhartha Dhar ve Muhammed Rıza Haque'ın İngiltere'den kaçmayı başarması, bir çok soruyu beraberinde getiriyor. İngiltere'de sınır kontrollarını yapan güvenlik güçlerinin radikal İslamcılar’ın takibinde ne kadar etkili olduğu sorgulanıyor.

Londra'da IŞİD'e militan topluyormuş

Konu, sadece bununla da sınırlı değil, IŞİD videosundaki maskeli ikinci kişi olarak kimliği tespit edilen Muhammed Rıza Haque'ın IŞİD'e elaman toplamak için İngiltere’de çalışmalar yaptığı, bunun için Abu Fulan takma adını kullandığı tespit edildi.

İslam üzerine eğitimler veriyormuş

İngiliz istihbaratı, Muhammed Rıza Haque'un 34 yaşındaki Michael Coe adında biriyle görüştüğünü, kullanılan mesaj servisleri ile çok geniş kitlelere ulaştığı tespit etti. Haque ve Coe'nun birlikte vücut geliştirme salonlarına gittikleri ve Londra'nın doğusunda Newham Belediyesi sınırları içinde yer alan East Ham bölgesinde İslam üzerine eğitimler verdikleri de ortaya çıktı.

Çocuk militan da belirlendi

Öte yandan, Güney Londra'da yaşayan Sunday Dare adlı bir kişinin videodaki çocuğun torunu İsa Dare olduğunu ve kızı Grace Dare tarafından geçen yıl Suriye'ye götürüldüğünü söylediğini bildiriliyor.

Emniyet araştırıyor

Londra Emniyet Müdürü Sir Bernard Hogan Howe, İngiltere'de daha fazla şüphelinin kaçarak IŞİD saflarına katılıp katılmadığını bilmediklerini, bunu ortaya çıkarmak amacıyla yoğun bir soruşturma yürütüldüğünü söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG