Erişilebilirlik

İngilizce Derslerini Öğrencilere Götüren Program


İngilizce Derslerini Öğrencilerin Ayağına Götüren Program
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Amerika’da yaşayan göçmenler için çoğu kez yepyeni bir hayata ayak uydurmak kolay olmuyor. Birçok kentte okula, işe, alışverişi gitmek için otomobil önemli bir ihtiyaç

Birçok Amerikan kenti gibi Nashville de bir otomobil kenti. Yaya trafiği veya bisikletler için değil, daha çok araçlar için tasarlanmış.

Bu durum, her yıl Nashville’e yerleşen bin 200 göçmenin işini zorlaştırıyor. Göçmenlerin çoğu İngilizceyi ya hiç bilmiyor, ya da çok az biliyor, araba kullanamıyor. Bu öğrencilerse hem az da olsa İngilizce biliyor, hem de dil kursuna rahatça gidebiliyor, Tennessee Yabancı Dil Enstitüsü’nde İngilizce dersleri alıyorlar.

Ancak çok sayıda göçmen için kursa gitmek mümkün değil. Bu göçmenler, Nashville’in diğer ucunda, enstitüye 20 kilometre uzaklıkta yaşıyor. Öğrencilerin dersliklere ulaşamayacağını gören enstitü de İngilizce derslerini öğrencilerin ayağına götürmeye karar vermiş.

Ashley Ekers bütün Nashville’i dolaşıp özellikle de göçmen ve mültecilerin yaşadığı mahallelere giden seyyar İngilizce kursunun müfredat sorumlusu: ”Göçmen öğrenciler dersliklere gelemiyordu. O kadar yolu yürümeleri imkansızdı. Toplu taşıma sistemine alışamamışlar, ulaşım zorluğunu bir türlü aşamamışlardı.”

Amerika’ya dört yıl önce gelen Burmalı Lulu Nhkum, Yabancı Dil Enstitüsü’nü, İngilizce derslerini seyyar bir okulla göçmen mahallelerine taşımaya ikna eden göçmenlerden biri: ”Dil kursuna gitmek isteyen göçmenler için özellikle kış ayları, bir yandan da çalıştıkları için çok zordu. Ancak seyyar okul mahalleye geldiği için artık çok daha rahatız.”

Seyyar dil kursunun uzun bir bekleme listesi var. Nashville’deki göçmen çocukları, İngilizceyi okulda öğrendiği için kursa katılanların hepsi yetişkin. 70 yaşında bile ders alanlar var: ”Sanırım o yaşta yeni bir dil öğrenmeye kolay kolay kalkışamazdım. Ancak bu insanlar İngilizce öğrenmeyi çok istiyor ve bunu başaracaklarına inanıyorlar.”

Ashley Ekers’a göre göçmenler, kendi ayakları üzerinde durmak istiyor ve bunu başarmanın yolunun İngilizce öğrenmekten geçtiğini biliyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG