Erişilebilirlik

'İngiltere'nin AB'den Çıkma Kararı Berlin Duvarı’nın Yıkılışına Benziyor'


'İngiltere'nin AB'den Çıkma Kararı Berlin Duvarı’nın Yıkılışına Benziyor'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:51 0:00

Bazı uzmanlar, İngiltere’nin AB’den çıkış referandumunu, özgürlüğü simgelediği için Berlin Duvarı’nın yıkılmasına benzetiyor. Kimileriyse Berlin Duvarı’nın yıkılışıyla küreselleşmenin başladığı, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının ise Avrupa’da güvenlik ve refahı sağlayan siyasi bağların yıkılması anlamına geldiği görüşünde. Amerika’nın Sesi, Berlin Duvarı’nın kalıntılarının gölgesinde Avrupalı gençlerle görüştü, Avrupa kıtasının değişen kimliği hakkında ne düşündüklerini sordu.

1989’da Berlin’i ikiye ayıran duvarın yıkılması, küresel uçurumları daha da derinleştirdi.

Avrupa’nın karanlık günlerini hatırlatan Berlin Duvarı’nın bazı parçaları bugün hala ayakta.

Bazı gençler, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkışının Avrupa’nın geri adım attığı anlamına gelip-gelmeyeceğini sorguluyor.

Jess Korzenyowska, “Avrupa’dan ayrılmayı düşündüğümüz bir zamanda burayı ziyaret etmek insana çok tuhaf geliyor” şeklinde konuşuyor.

İngiltere’deki genç seçmenlerin çoğu AB’de kalma yönünde oy kullandı. Ancak kimileri, birlikten çıkmaya karşı değil.

Jarno Kiri, ”İngiltere’nin birlikten çıkışının Avrupa ve dünyayı nasıl etkileyeceğini kimse bilmiyor. Bir yandan halkın söz hakkı olduğunu, diğer yandan ekonominin zarar göreceğini düşünüyorum” diyor.

Finli Jarno Kiri, İngiltere’deki referandumda göçmen akını korkusunun etkili olmasından hoşlanmadığını söylüyor.

İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden çıkmasının yeni lojistik ve ekonomik duvarlar öreceğine kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu duvarların ne ölçüde bölücü olacağı henüz bilinmiyor.

Domenico Manfredelli, ”Londra benim için birliğin simgesiydi. Burada dünyanın dört bir yanından insanlarla tanışıyorsunuz. Ancak şimdi belirsizlik var, çok tuhaf bir durum” diyor.

Bu gençlere göre referandum, kendi nesilleri için Berlin Duvarı’nın yıkılışını simgeliyor.

Jarno Kiri, ”Bundan 20 yıl sonraki durumu ‘İngiltere’nin çıkışından önce ve sonra’ diye düşüneceğiz” şeklinde konuşuyor.

Kimileriyse diğer üyelerin de AB’den çıkışı tartıştığı bir ortamda Avrupa’nın geleceğinin birliğin bütünlüğüne bağlı olduğu görüşünde.

Ancak yine de geleceği kestirmek zor görünüyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG