Erişilebilirlik

İngiltere'deki İşçi Partisi Saldırıları Kınadı


İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn
İngiltere İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn

Ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn, Londra'da Müslümanlarla dayanışma eylemine katıldı. Eylem, Londra'nın Finsbury Park bölgesinde bir camiye molotif kokteylli saldırı düzenlenmesi sonrasında gerçekleşti

Kuzey Londra'nın Finsbury Park bölgesindeki bir camiye kimliği belirsiz bir kişinin molotof kokteyli saldırısında bulunması üzerine Londra'da düzenlenen dayanışma eylemine yerel milletvekilleri, belediye yetkilileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, diğer inanç gruplarından din adamları ve İngiltere ana muhalefet partisi lideri Jeremy Corbyn katıldı.

İngiltere'de camiye karşı yapılan saldırının ‘iğrenç ve kabul edilemez’ olduğunu belirten İngiliz lider, yapılan saldırının hiçbir açıklaması olmadığını belirtti.

‘Asla başaramayacaklar’

Yapılan saldırıların ülkede yaşayan toplumları bölmeyi hedeflediğini belirten İşçi Partisi Genel Başkanı Jeremy Corbyn, konuşmasına şöyle devam etti.

"Toplum bu saldırganlara ve aşırı sağa geçit vermeyecek. Onlar hayal görmeye devam edebilirler. Çünkü toplumumuz, sadece burada Finsbury Park'ta değil, bütün Britanya'da, çok kültürlü bir toplum olduğumuzu anlamış durumda. Bu saldırı toplumu bölmeye, bir dini diğerinden, bir etnik grubu diğerinden ayırmaya yönelik ise bunu asla başaramayacaklar."

Müslümanlarla dayanışma için yapılan eylemde konuşan Finsbury Park Camisi Vakfı Başkanı Muhammed Kozbar, İşçi Partisi’nden Corbyn'in daima yanlarında olduğunu ve destek verdiğini söyledi. Kozbar, konuşmasında şu ifadeleri kullandı.

"Ne zaman telefon etsek yanıt verir, 'Neler oluyor? Nasıl yardımcı olabilirim?' der. İşte bu nedenle Jeremy Corbyn'in toplumumuza hizmetlerini asla unutamayız."

Yağmur engelledi

İngiltere'deki camiye kısa süre önce düzenlenen saldırı sonrasında cami personelinin polise haber vermesi üzerine çevredeki güvenlik kameraları incelenmişti. Kamera görüntülerinde giydiği kapüşonlu kıyafetle yüzünü gizleyen kişinin cami avlusuna molotof kokteyli attığı tespit edilmiş, yağmur nedeni ile atılan molotof kokteyli camiye zarar vermemişti.

İslamofobik saldırılar

İngiltere'de Müslümanlar’a yönelik saldırıları hükümet tarafından destek gören Tell Mama kuruluşu takip ediyor. İngiltere Polis Şefleri Birliği ve Londra Polisi ile ortak çalışma içerisindeki Tell Mama, hükümet tarafından 2012 yılında kuruldu.

Tell Mama, Paris saldırıları sonrasında İngiltere'de 115 İslamofobik olayın tespit edildiğini açıkladı.

Başörtülü kadınlar hedefte

İslamofobik saldırıların hedefinde 14 ila 45 yaşları arasındaki başörtülü kadınların hedef alındığını belirten Tell Mama kuruluşu, açıkladığı raporda saldırganların çoğunlukla 15 ila 35 yaş grubundaki erkeklerden oluştuğuna dikkat çekti.

İngiltere'de sistem

İngiltere, Galler ve İskoçya'da geçerli olan yasalara göre; bir kişiyle fiziksel engeli, cinsiyeti, ırkı, dini, inancı veya cinsel tercihi nedeniyle alay etmek ve kişiyi aşağılamak ya da kişiye tacizde bulunmak nefret suçu kapsamına giriyor ve bu suçtan dolayı hapis cezası alınabiliyor.

İngiltere'de ülke genelinde 3 milyon Müslüman bulunuyor. 2030 yılına kadar bu sayının 5 buçuk milyona çıkması bekleniyor.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG