Erişilebilirlik

İngiltere'de İlk Kez Siyah Bir Kadın İşçi Partisi'nin Liderliği İçin Yarışıyor


İngiltere'de İlk Kez Siyah Bir Kadın İşçi Partisi'nin Liderliği İçin Yarışıyor
İngiltere'de İlk Kez Siyah Bir Kadın İşçi Partisi'nin Liderliği İçin Yarışıyor

İngiltere tarihinde ilk kez İşçi Partisi’nin liderliğine siyah bir kadın adaylığını koydu

İngiltere tarihinde ilk kez siyah bir kadın ülkenin en büyük siyasi partilerinden biri olan İşçi Partisi’nin liderliği için yarışıyor. Ülkede kısa süre önce yapılan genel seçimlerde de rekor sayıda azınlık adayı parlamentoya girmeyi başardı.



20 yıl önce Diane Abbott İngiliz parlamentosunun ilk siyah kadın üyesi olmayı başarmıştı. Abbott, “Bugün burada İşçi Partisi liderliğine adaylığını açıklıyorum,” diyor.

Tony Blair ve Gordon Brown’ın başkanlığındaki İşçi Partisi İngiltere’de son 13 yıldır iktidarı elinde tutuyordu. Ancak 6 Mayıs seçimlerinde parti hezimete uğradı.

Abbott, partinin liderliğini siyah bir kadının yapmasının hem parti hem de İngiltere için iyi olacağını söyledi. Modern İngiltere’de siyasetin en üst düzeyinde çeşitlilik olması son derece önemli. Abbott 6 Mayıs’taki seçimlerde parlamentoya seçilen 27 Afrika, Asya ve Karayip asıllı İngiliz politikacıdan biri. Bu, eski sayının iki katı.

Bunun nedeni son seçimlerde farklı etnik kökenden gelen İngilizler’in de oy kullanması. Siyahların Oyu Operasyonu adlı örgütten Ashok Viswanathan, “Oy kullanma oranı yüzde 61’den 65’e çıktı. Siyahlar arasında bu oran yüzde 45’ten 55’e yükseldi. Yani siyahlar arasındaki katılım oranı genelden daha fazla oldu,” diyor.

Ocak ayında yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, İngiltere’deki genç siyahların neredeyse yarısı işsiz. Bu oran aynı yaştaki beyazlar arasında yüzde 20.

Viswanathan etnik azınlıkların eşitsizliklerin ortadan kalkması için oy kullandığını söylüyor. Viswanathan “Siyah İngilizler 2010 yılı seçimlerini kimin kazanacağının kendi gelecekleri açısından önemli olduğunun bilincine vardı,” diyor.

20 yaşındaki öğrenci Anthony Kalu ilk kez oy kullanmış.Kalu gençler ve etnik azınlıklar için kendilerinden birinin seçildiğini görmenin önemli olduğunu söylüyor. Kalu, “Kimin size benzediği önemli. Siyasetle ilginiz yoksa size benzeyen birinin seçildiğini görmek istiyorsunuz. Bu benzerlik ırksal, sınıfsal ya da erkek ya da kadın olmanızla ilgili olabilir,” diyor. Kalu etnik azınlıktan gelen parlamento üyelerinin siyah ve Asyalı gençlere örnek olduğunu için söylüyor.

Diane Abbott adaylığının başarıyı garantilemediğini biliyor ancak amacı, gençleri siyasete teşvik etmek. Abbott bunun, planının işleyeceğinin bir işareti olduğunu umuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG