Erişilebilirlik

İngiltere’de Alevilik Resmen Tanındı


İngiltere'de hükümete bağlı olan Vakıflar Genel Müdürlüğü (Charity Commission) tarafından alınan kararla İngiltere’de bulunan Cemevleri'nin ibadethane ve Alevilik’in de ‘inanç’ olarak resmen tanındığı açıklandı.

İngiltere Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün kararı, yazılı olarak ülke genelinde faaliyet yürütmekte olan toplam 12 Cemevi'nin bağlı bulunduğu çatı örgütü olan Britanya Alevi Federasyonu'na iletildi.

2013 yılında çatı örgütü olarak kurulan ve kısa adı BAF olan Britanya Alevi Federasyonu, bugün Londra merkez olmak üzere İngiltere'de toplam 12 ayrı kentte açılan Cemevleri ile faaliyet gösteriyor.

İngiliz milletvekili: ‘Sıra Türkiye'nin tanımasında’

Alevilik inancının tanınması ile ilgili olarak Britanya Alevi Federasyonu tarafından 4 Ekim 2015 Pazar günü Londra'da bir basın açıklaması yapıldı.

Basın toplantısında Avrupa Parlamentosu Milletvekili Claude Moraes, İngiltere İşçi Partisi milletvekili David Lammy'nin yanısıra politikacılar Yasemin Brett, Ahmet Karahasan, Haydar Ulus ve Nesimi Erbil ile Hristiyan ve Süryani dini inanç liderleri de hazır bulundu.

İşçi Partisi Londra Milletvekili David Lammy, "bir hayalim var" cümlesi ile başladığı konuşmasında; Amerikalı medeni haklar savunucusu Martin Luther King’i hatırlatarak, Aleviler’in bir hayali gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kadınların daha etkili olması hedefleniyor

Britanya Alevi Federasyonu bünyesinde oluşturulan gençlik birliği ve kadınlar birliği de Alevi toplum birlikteliğini sağlama, Alevi inancı ve öğretisini yayma doğrultusunda çalışmalar yapıyor.

Britanya Alevi Kadınlar Birliği yöneticilerinden Özlem Şahin, amaçlarının eşitinsan ve vatandaşlık hakları, inanç özgürlüğü ve Alevi inancının haklı mücadelesinden yola çıkarak programlar oluşturma ve uygulama çalışmaları yapmak olduğunu söyledi. Şahin, çalışıtıkları kurumlarda ve karar mekanizmalarında kadınların durumunu güçlendirmek, kadınları daha aktif hale getirmek ve kadın katılımını arttırmak istediklerini belirtti.

Britanya Alevi Gençler Birliği Temsilcisi Ergin Erbil de İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin radyo programına katılarak Alevilik inancı hakkındabilgi verdi.

İngiltere'de 300 bin Alevi

Avrupa Parlamentosu milletvekili Claude Moraes, İngiltere'de yaşayan 300 bin Alevi olduğunu, Alevilik inancının resmen tanınmasından büyük mutluluk duyduğunu ve görev yaptığı kurumlarda Aleviler’in sesi olacağını söyledi.

Londra Enfield Belediyesi Meclis üyesi Haydar Ulus da, kararı memnunlukla karşıladığını ve Alevi inancının eğitim çalışmaları ilegüçlenerek yayılacağını söyledi.

Hristiyan dinadamı Dilly Baker da yaptığı konuşmada Papa'nın Küba ziyaretinin büyük bir önem taşıdığını belirtti ve Papa ile karşılaşırsa Aleviler’i ziyaret etmesini isteyeceğini kaydetti.

Karar Aleviler için ne anlama geliyor?

Kararla ilgili olarak Amerika'nın Sesi'nin sorusunu yanıtlayan Britanya Alevi Federasyonu Başkanı İsrafil Erbil, İngiltere'de ilk ve orta dereceli okullarda verilmekte olan inanç eğitiminde Alevilik inancına ait derslerin de yer alması için müfredat çalışmaları yaptıklarını söyledi. Erbil, bazı okullarda derslerin başladığını, ancak bir çok okulun resmen tanıma kararı öncesi başvuruları geciktirdiklerini söyleyerek, ama alınan karardan sonra okulların yapılan müracaatları geri çeviremeyeceklerini belirtti.

Aleviler, tanımlanmak değil tanınmak istiyor

Alevi liderlerinden Mehmet Yüksel Dede, Aleviler’in Türkiye'de çeşitli tanımlara sokulmaya çalışılarak kimliklerin devlet tarafından tanımlanmaya çalışılmasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, “Aleviler tanımlanmak yerine tanınmak istiyorlar” dedi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Aleviler ve cemevleri için aldığı kararlara Türkiye'nin uymadığını belirten Mehmet Yüksel Dede, İngiltere'de alınan kararla bir kırılma noktası yaşandığına dikkati çekti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG