Erişilebilirlik

İngiltere'ye Bağlı Cebelitarık AB'den Ayrılmak İstemiyor


İngiltere'ye Bağlı Cebelitarık AB'den Ayrılmak İstemiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmayacağına karar verecek referanduma hazırlanırken İber Yarımadası’nın güney ucunda yer alan İngiltere’nin denizaşırı toprağı Cebelitarık’ta yaşayanlar, oldukça kaygılı. İspanya’nın güney ucundaki küçük kayalık bir bölge olan Cebelitarık, İspanya ve İngiltere arasında gerginlik yaratmaya devam ediyor. İspanyol Hükümeti, İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda Cebelitarık’ın egemenliğinin iki ülke arasında paylaşılması konusunu yeniden gündeme getirmek istiyor.

Kırmızı telefon kulübeleri, çift katlı otobüsleriyle Cebelitarık, İngiltere’ye ait olduğunu hemen belli ediyor. Cebelitarık, 1713’te İspanya tarafından İngiltere’ye bırakılmıştı. İngiltere’nin AB’den çıkması, İspanya’nın egemenlik hakkı talebini güçlendirebilir. Ancak Londra Royal Holloway Üniversitesi'nden Alasdair Pınkerton, " Avrupa Birliği anlaşmasına göre İspanya, İngiltere AB üyesiyken Cebelitarık üzerinde hak iddia edemez. Cebelitarık’ı bir bakıma Avrupa Birliği koruyor" diye konuştu.

İspanya geçmişte gerginliğin tırmandığı dönemlerde sınır kontrollarını sıkılaştırmış, Cebelitarık halkını tütün ve alkol kaçakçılığı yapmakla suçlamıştı. İspanya bu gerekçeyle sınırı kapatıp Cebelitarık’ta yaşayan 30 bin kişiyi tecrit edebilir.

Cebelitarık ekonomisi geçen yıl yüzde 10 oranında büyüdü. Bunda vergilerin düşük olması ve Avrupa Tek Pazarı’na erişimin etkisi büyük. Bölge liderleri, İngiltere’nin AB’den çıkma ihtimalindan kaygılı.

Cebelitarık hükümetinden Fabia Picardo, ”520 milyonluk bir pazara ihracat yaparken pazarın birdenbire 32 bin kişiye düşmesine nasıl uyum sağlarız? Mevcut ekonomi modelimiz, 520 milyonluk pazara göre hareket ediyor. İngiltere’nin AB’den çıkması durumunda tüm ekonomiyi yeniden yapılandırmak zorunda kalırız, bu da çok zor olur” diye konuşuyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre İngiltere’de AB’den ayrılma yanlılarının sayısı daha fazla. Ancak Cebelitarık halkının büyük çoğunluğu, AB’de kalmaktan yana oy kullanacak.

Avrupa Birliği’nden ayrılmak gerektiğini savunanlar İspanya’nın zaten AB’nin Cebelitarık halkının egemenliğini tanıma kuralını çiğnediğini iddia ediyor. Cebelitarık halkı ise Avrupa’nın ucunda yapayalnız kalıp kıtanın geri kalanından tecrit edilmekten korkuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG