Erişilebilirlik

İngiltere 'Terör Zanlılarını' Amerika'ya Teslim Etti


Aralarında Mısır asıllı imam Ebu Hamza el Masri’nin de bulunduğu beş terör zanlısı, İngiltere’den gönderilerek Amerika’ya teslim edildi.

Zanlıları taşıyan iki uçak bu sabah Amerika’ya vardı. İngiliz Yüksek Mahkemesi, Hamza ve diğer zanlıların son dakika temyiz başvurusunu reddetmiş ve beş kişi İngiltere’de bir askeri üsten havalanan uçakla Amerika’ya gönderilmişti. Yüksek Mahkeme, temyiz başvurularını reddetmesi konusundaki gerekçesinde, bu kişilerin Amerika’ya teslim edilmesinin kamu çıkarına hizmet edeceğini belirtti.

Zanlılar bugün New York'ta mahkemeye çıkarıldı. Ebu Hamza hakkındaki resmi suç duyurusunu Salı günü dinleyecek.

Ebu Hamza, Oregon eyaletinde terörist eğitim kampı kurma planlarından dolayı Amerika’da aranıyordu. Mısırlı imam 1998 yılında aralarında iki Amerikalı’nın da bulunduğu 16 rehinenin Yemen’de kaçırılmasına yardım etmekle de suçlanıyor. Olayda dört kişi hayatını kaybetmişti. Ebu Hamza Londra'da vaaz verdiği camiyi de eğitim merkezine dönüştürmekle suçlanıyordu.

Bir gözü görmeyen Mısırlı imam, İngiliz ve Avrupa mahkemeleri tarafından Amerika'ya teslim edilmesinin onaylanması karşılığında yalnızca sivil mahkemede yargılanabilecek ve hakkında idam cezası istenemeyecek. Buna karşılık Ebu Hamza suçlu bulunursa ömür boyu hapisle cezalandırılabilir

Uçakla Amerika’ya gönderilen diğer dört zanlıdan ikisi olan Adil Abdülbari ve Halid el Favvaz, 1998 yılında Kenya ve Tanzanya’daki Amerikan büyükelçiliklerine düzenlenen bombalı saldırılara karışmakla suçlanıyor. El Favvaz 260 ayrı cinayetle suçlanıyor.

Zanlıların Amerika'ya gönderilmesine karşı çıkan göstericiler İngiliz polisiyle tartışıyor
Zanlıların Amerika'ya gönderilmesine karşı çıkan göstericiler İngiliz polisiyle tartışıyor
Son iki zanlı Babar Ahmed ve Said Talha Ahsen ise teröristlere destek sağlayan bir web sitesi işletmekle suçlanıyor. İade kararına karşı çıkanlar, özellikle bu kişilerin İngiliz vatandaşı olmaları ve web sitelerini İngiltere’den işletiyor olmalarından dolayı İngiltere’de kalmaları gerektiğini savunuyor.

Babar Ahmed’in babası Aşfak Ahmed, dün bir grup göstericiyle birlikte İngiliz Yüksek Mahkemesi önünde protesto eylemi düzenledi. Ahmed, oğlunun Amerika’ya teslim edilmesinin sonsuza kadar İngiliz tarihinin utanç verici bir sayfası olarak hatırlanacağını söyledi.

Gazetecilere açıklama yapan Ahmed, Yüksek Mahkeme’nin kararının kendini şaşırtmadığını, ama Amerika’ya teslim edilen oğlunun durumundan kaygı duyduğunu bildirdi.

Hem İngiliz, hem de Avrupa mahkemeleri, terör zanlılarının Amerika’ya iadesine destek vermişti.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG