Erişilebilirlik

İngiltere Seyahat Uyarısını Güncelledi


İngiltere'nin büyük gazetelerinden The Daily Telegraph, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'nda meydana gelen patlamanın bombalı saldırı olabileceğini yazdı.

İngiliz havacılık güvenliği uzmanı Matthew Finn’e göre, meydana gelen patlamaların, bir uçağın rutin teknik arızasından kaynaklanmış olması mümkün görünmüyor.

Merkezi Londra’daki bir havacılık güvenliği şirketi olan Augmentiq'in genel müdürü Matthew Finn, havaalanında camların zarar görmesinin şarapnel parçalarının bunlara çarptığı izlenimi verdiğini belirten kesin görüşler ortaya koymak çok erken olduğunu belirtiyor.

Alan geniş, bomba var

Augmentiq Genel Müdürü Matthew Finn, İngiliz The Daily Telegraph gazetesine şu yorumda bulundu:

"En fazla göze çarpan şey, camlarda şarapnel hasarı var gibi görünmesi. Artı, uçakların uğradığı hasarın belli bir uzaklıktan gerçekleşmiş olması. Bütün bunlar bir tür bombanın varlığına işaret ediyor."

Havaalanında güvenlik sorunu

İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı'ndaki patlamaların bombadan kaynaklanmamış olma ihtimaline ait senaryolar üzerine de fikri yürüten Finn, parçaların geniş bir alana yayılması yüzünden bunların gerçekliğinin sorgulanması gerektiğini söylüyor.

"Uçağın içindeki ocağın arızalanmış ve birini yaralamış olabileceğine dair belirtiler var. Ama patlamanın etki alanı öyle geniş ki bir tür donanım varmış gibi görünüyor. Öyleyse soru, bunun havaalanına nasıl sokulduğu ve burada güvenliğin nasıl olduğudur. "

IŞİD saldırıları ve patlamalar

Türkiye'de son dönemlerde meydana gelen IŞİD destekli saldırılara da dikkat çeken Daily Telegraph gazetesi, Sabiha Gökçen Havaalanı'ndaki patlamanın IŞİD terör örgütünün havaalanı güvenliğinde istediği zaman gedik açabildiği yönündeki kaygıları arttırabileceğini yazıyor.

Gazete, Türkiye'deki ateşkesin Temmuz ayında sona ermesinin ardından devletle PKK arasında yoğun çatışmalar yaşandığını da hatırlatarak, 103 kişinin öldürüldüğü Ankara'daki bombalı saldırıdan da bahsederken, Türkiye'de Kürt, solcu ve İslamcı militanların bombalı saldırı yöntemine başvurduklarını hatırlatıyor.

Zafiyet yokmuş

Gazete, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın " Şu anda bir hükme varmak, yorum yapmak erken ama şunun bilinmesini isterim, havalimanının güvenliği konusunda herhangi bir zafiyet söz konusu değil " sözlerine de yer veriyor.

Daily Telegraph, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da dün bu olaya değinmediklerine dikkati çekiyor.

İngiltere seyahat tavsiyesini güncelledi

Öte yandan İngiltere’nin Türkiye Büyükelçisi Richard Moore, patlama nedeni ile Twitter hesabından dün yaptığı açıklamada, Türkiye’ye ilişkin “Seyahat Tavsiyesi’ni güncellediklerini açıkladı. Moore, “#SabihaGökçenHavalimanı’nda havan topu saldırısı yapıldığına ilişkin ifadelerden endişe duydum. Hayatının kaybeden temizlik personelinin ailesine başsağlığı dilerim ve diğer personelin de bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ederim. Konuyla ilgili Türk yetkililer ile görüşerek mevcut durum ve ne olduğuyla ilgili bilgi almaya çalışıyoruz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı'nın "Seyahat Tavsiyeleri" bölümüne, Sabiha Gökçen Havalimanı'ndaki patlamaya ilişkin bilgi eklenirken, "Konuyla ilgili araştırmalar sürüyor; havalimanı uçuşlara açık" ifadesine de yer verildi.

Heathrow'a havan toplu 3 kez saldırı

Kuzey İrlanda’nın bağımsızlığı için savaşan İrlanda Kurtuluş Örgütü (IRA), 1994 yılı Mart ayında Londra’daki Heathrow Havaalanı’nda havan toplu üç saldırı düzenlemişti. Olayın ardından saldırıların politik olduğu yorumları yapılmış, IRA’nın amacının kimseye zarar vermek olmadığı belirtilmiş, barış görüşmeleri istediği yönde ilerlemeyen örgütün istediği an saldırabileceğini hatırlatmak istediği görüşü savunulmuştu.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG