Erişilebilirlik

İngiltere Parlamentosu Erken Seçim Kararını Onayladı


İngiltere parlamentosu Başbakan Theresa May’in 8 Haziran’da erken seçime gitme kararını onayladı. Avam Kamarası’nda yapılan oylamada hükümetin seçim önergesi 13’e karşı 522 oyla kabul edildi. Seçim kararı için parlamentonun üçte ikisinin onayı gerekiyordu.

May dün sürpriz bir siyasi hamle yaparak 8 Haziran'da erken genel seçime gidilmesi çağrısında bulunmuştu. Oylama öncesinde parlamentoda konuşma yapan May, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılacağını ve bunun geri dönüşünün olmadığını söyledi.

May: Ayrılık müzakerelerine kadar bir pencere açıldı

May, AB ile ayrılık müzakereleri başlayana kadar genel seçim yapmak için bir pencere açıldığını da ifade etti.

İngiliz milletvekillerine genel seçime onay vermelerinin sorumlu bir davranış olduğunu söyleyen May, “Genel bir seçim ülkeye beş yıl boyunca güçlü ve istikrarlı bir liderlik sağlayacak ve böylelikle AB müzakerelerinden başarılı sonuç elde edebileceğiz” dedi.

İngiltere Parlamentosu Erken Seçim Kararını Onayladı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

May “Genel bir seçim müzakerelerde Britanya’nın elini güçlendirecek en iyi yol” ifadelerini kullandı.

May’in erken seçim kararı İngiltere’de büyük bir U dönüşü olarak görülüyor.May daha önce defalarca, planlandığı gibi 2020 tarihinden önce seçime gitmeyi düşünmediğini söylemişti.

Sturgeon: Büyük bir siyasi hata

Bazı kesimler de May’i Brexit’i kullanarak kendi siyasi kariyeri için fırsatçılık yapmakla eleştiriyor.

İkinci kez bağımsızlık referandumu düzenleme kararı alan İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı Nicola Sturgeon ise seçim kararını “büyük bir siyasi hata” olarak niteledi.

Sturgeon May’i genel seçimleri İngiltere’yi “daha da sağcılaştırmak için kullanmakla” suçladı. Sturgeon ayrıca seçim kararının “seçmene Muhafazakarların kemer sıkma politikalarını ve sert Brexit’i reddetme şansı vereceğinden büyük bir siyasi hata” olduğu yorumunu getirdi.

May'in Muhafazakar Partisi şu sıralar ulusal anketlere göre yüzde 44 civarında destek görüyor. Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin destek oranı ise yüzde 23 civarında.

İşçi Partisi destek verdi

Ana muhalefetteki İşçi Partisi Lideri Jeremy Corbyn de erken genel seçim kararına parti olarak destek verdiklerini söyledi.

Corbyn parlamentodaki konuşmasında May’e hitaben “Bu seçimler hükümetinizin ekonomiyi yeniden inşa etme ve çoğunluğun yaşam standartlarını yükseltme konusundaki başarısızlığınızla ilgili” dedi.

May, AB'den ayrılma sürecini 29 Mart tarihinde resmen başlatmıştı. AB ile ayrılık müzakerelerinin Haziran ayında başlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG