Erişilebilirlik

İngiltere Mart’ta AB İle Brexit Müzakerelerine Başlıyor


İngiltere Başbakanı Theresa May, ülkesinin Mart sonundan önce Avrupa Birliği’nden (AB) çıkış sürecini başlatacağını açıkladı.

Muhafazakar Parti’nin kongresinde konuşan May, “hazır olduğumuzda (çıkış sürecini) başlatacağız ve yakında hazır olacağız, 50. maddeyi Mart’ın sonrasına bırakmayacağız” dedi.

Başbakan May böyle söylese de birçok uzman, May’in Mayıs sonundaki Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimini, hatta gelecek yıl yaz sonu ya da sonbaharda yapılacak olan Almanya seçimlerini bekleyeceği görüşünü dile getiriyor.

Ancak May, gereksiz gecikmenin olmayacağı ve süreci rayından çıkartabilecek yasal zorluklara karşı savaşacağı mesajını veriyor.

İngiltere Haziran ayında düzenlenen referandumda AB’den ayrılma kararı almıştı. Ancak Londra bu isteğini resmen AB’ye bildirmiş değil. Bu isteğini bildirmesi, İngiltere’nin AB’den çıkışına olanak verecek 2 yıl sürmesi beklenen müzakereleri başlatacak.

May, tarih vererek iki tarafı başlangıç müzakereleri yolunda cesaretlendirebilmeyi umut ettiğini söyledi.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk da May’ın açıklamalarının Brexit görüşmelerinin ne zaman başlayacağına açıklık getirdiğini söyledi.

Görüşmelerdeki en önemli meselelerden biri göçmenlerle ilgili olacak. İş gücünün serbest dolaşımı AB’nin bir kuruluş felsefesi niteliğini taşıyor ve İngiltere’de milyonlarca AB vatandaşı yaşıyor ve çalışıyor.

Göçmenlere bakış açısı nedeniyle birçok İngiliz vatandaşı AB’den çıkma yönünde oy kullandı.

May, “İngiliz halkının AB’den İngiltere’ye gelenlerin kontrolünün bizde olması yönünde mesaj verdiğini düşünüyorum, bunu yerine getireceğiz” dedi.

May konuşmasında Birleşik Krallık’ın bütünlük içinde müzakere edeceğini kayderek, büyük çoğunlukla Avrupa Birliği’nde kalma yönünde oy kullanan İskoçya’ya da mesaj yolladı.

İngiltere Başbakanı, “tek bir Birleşik Krallık olarak müzakere edeceğiz ve AB’yi tek bir Birleşik Krallık gibi terkedeceğiz” ifasini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG