Erişilebilirlik

İngiltere: 'IŞİD Soykırım Yapıyor'


İngiliz parlamentosu, IŞİD'in Suriye ve Irak'taki etnik ve dini azınlıklara karşı düzenlediği saldırıları ve işlediği cinayetleri ‘soykırım’ olarak tanıdı, 278 milletvekilinin desteklediği karar oybirliğiyle alındı.

Önergeyi İngiliz Muhafazakar Parti Milletvekili Fiona Bruce verdi. Bruce, önerge hakkında İngiltere Parlamentosu'nun Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, IŞİD militanlarının cinayet ve cinsel kölelik dahil işledikleri suçlar nedeniyle adalet önüne çıkarılması için hükümetin daha fazla çalışmasını, bu konuda Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunmasını istedi.

Bruce, "Soykırım bütün suçların üzerinde bir suçtur, çok fazla kullanılmaması gerekir, ancak herhangi bir yerde yapıldığı zaman da kullanılması engellenemez," dedi.

Hükümete çağrı

Bruce konuşmasında; Ortadoğu'da Ezidiler, Hıristiyanlar ve Şii Müslümanlar’a karşı Sünni terör örgütü IŞİD tarafından ugulanan şiddetin soykırım olduğunu vurguladı. Milletvekili, konuşmasında hükümete Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden karar çıkmasını sağlamak amacıyla konuyu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne götürmesi çağrısında bulundu.

IŞİD, 2014 yılında tahmini olarak 7000 Ezidi kadın ve kız çocuğunu esir almıştı. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 3500 kadın halen köle olarak tutuluyor.

Soykırım kavramı önemli

Dini Haklar Grubu yöneticisi ve hukuk danışmanı Robert Clarke, İngiltere'nin şimdiye kadar soykırım terimini kullanmakta isteksiz davrandığını, çünkü bu tanımın çok ağır olduğunu söyledi. Clarke, İngiltere'nin Ortadoğu'da süren soykırımın sonlandırılması için öncü bir rol oynaması gerektiğini vurguladı.

Clarke, "1948 yılındaki sözleşmeler uyarınca soykırım tüm suçlar üzerinde bir suçtur ve bu suçu işleyenleri cezalandırmak zorunluluğu var. Bu yüzden sessiz kalamayız," diye konuştu. Robert Clarke, soykırım kavramının kullanılmasının IŞİD'e katılmak isteyen Avrupalı ve Amerikalı gençleri caydırma konusunda büyük bir etki yaratacağını da ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG