Erişilebilirlik

İngiltere ile Fransa Arasında Duvar


İngiltere ile Fransa Arasında Duvar
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:49 0:00

İngiltere ve Fransa bir süredir Calais kenti yakınlarındaki mülteci kampı konusunda sıkıntılı günler yaşıyor.

Fransa’nın İngiltere’ye deniz yoluyla geçiş kentlerinden biri olan Calais’de “Orman” olarak bilinen mülteci kampı iki ülkenin görüş ayrılığına düştüğü güvenlik sorunlarından biri.

İngiltere’nin göçten sorumlu bakanı Robert Goodwill mültecilerin İngiltere’ye yasadışı yollardan geçişini engellemek için Calais’de dört metre yüksekliğinde ve 1 km uzunluğunda bir duvar örüleceğini açıkladı. Goodwill bu projenin İngiltere ve Fransa güvenlik paketi çerçevesinde 1 milyon 900 bin sterline mal olacağını söyledi.

Duvarın inşa edileceği bölge
Duvarın inşa edileceği bölge



İngiliz bakana göre bu yolla mültecilerin İngiltere’ye gizlice girebilmek için kamyon ve tırların üstüne atlamasının önlenmesi hedefleniyor. Duvarın feribot limanına giden otobanın kenarına yapılması ve inşaatın bu ay içinde başlaması bekleniyor.

Calais mülteci kampı iki ülke arasında oldukça alevli bir konu.

Fransa mülteci kampını bütünüyle yıkmak istiyor. Hatta eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin başını çektiği bazı Fransız politikacılar mülteci kampının İngiltere’ye taşınması gerektiğini söylüyor. Ancak İngiltere buna karşı çıkıyor.

Geçen hafta İngiltere İçişleri Bakanı Amber Rudd, Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ile görüştü ve iki bakanın toplantısından konuya ilişkin ortak çalışma mesajı çıktı.

Duvar inşaatı haberi ise bu toplantının ardından gelen ilk somut adım olarak görünüyor.

Ancak bu adım hem mülteci kampında kötü koşullarda yaşayan sığınmacılar, hem de mülteci kampına karşı çıkan gruplar için tatmin edici bir yanıt mı henüz belli değil.

Hafta başında mülteci kampını protesto etmek isteyen Fransız kamyoncular ve çiftçiler anayolu tıkamış ve 500 kadar kişi de limana inen yolda bir “insan zinciri” oluşturmuştu.

Protestocular kampın şehre zarar verdiğini ve limandaki işleyişte aksamalara neden olduğunu savunuyorlar.

Calais Belediye Başkanı Natasha Bouchart kamptaki durumun artık dayanılmazbir noktaya geldiğini söylüyor.

Kampta on bine yakın mülteci zor koşullar altında ve güvenli olmayan bir ortamda yaşıyor. Yardım kuruluşları kampın nüfusunun artmasıyla beslenme ve sağlık koşullarının kötüleşmesinin mültecileri ciddi şiddet olaylarına ittiğini söylüyorlar. Fransa’nın Mart ayında kampın bir bölümünü kapatmasından sonra durumun daha da kötüye gittiği görüşü dile getiriliyor.

Kampın içinde bir sağlık merkezi açan Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü’nden Daniel Barney, Fransa ve İngiltere’de hükümetlerin giderek büyüyen bir soruna sırt çevirdiklerini söyledi.

Guardian gazetesine konuşan Barney “Kampın yarısı söküldü. Şimdi bunun yarısı kadar bir alanda aynı su ve aynı tuvalet sayısıyla iki katı nüfus yaşıyor. Büyük bir kalabalıklaşma sorunu var. Kamptaki durum giderek kötüleşiyor” dedi.

Kamptaki bir diğer önemli sorun da açlık. Kampın artan nüfusu için her gün 7 bin öğün yemek sağlandığı ancak yemek sırası için bekleme süresinin bir saati aştığı da gelen bilgiler arasında.

Fransız yetkililer kamptaki koşulların insani olmadığını gerekçesiyle mültecileri geçici mülteci kabul merkezlerine göndermek istiyor.Ancak kamptaki binlerce göçmen Manş Tüneli’ni kullanarak İngiltere’ye geçmek istiyor.

Öte yandan kimi gruplar Calais duvarının işe yaramayacağını, aksine insan kaçakçılarını ve şiddet olaylarını daha da artıracağını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG