Erişilebilirlik

İngiltere Hükümetinde Brexit Çatlağı


Times gazetesine sızdırılan Bakanlar Kurulu için hazırlanmış bilgi notuna göre İngiltere hükümeti Brexit konusunda 500'den fazla proje üzerinde çalışıyor ve bunun için 30 bin ek personel işe alması gerekiyor.

7 Kasım tarihli 'Brexit Güncellemesi' başlıklı bilgi notunda kabinedeki görüş ayrılıkları nedeniyle Brexit konusunda herhangi ortak bir eylem planı ortaya çıkmadığı da ileri sürüldü.

İsmi açıklanmayan bir danışman tarafından hazırlanan bilgi notunda Başbakan Theresa May'in "kararları kendi başına verme ve detayları yalnız başına belirme eğilimi" eleştiriliyor ve bunun sürdürülebilir olmadığı ifade ediliyor.

Brexit'in etkileri konusunda her bakanlığın 'en kötü durum' planı yaptığının belirtildiği belgede "Gerekli olmasına karşın Brexit için genel bir hükümet planı yok ve öncelikler olmadığı için de geniş bir müzakere stratejisi de bulunmuyor" denildi.

Notta ayrıca kabineden Dışişleri Bakanı Boris Johnson, Brexit Bakanı David Davis, Uluslararası Ticaret Bakanı Liam Fox'un bir tarafta, Maliye Bakanı Phillip Hammond ile İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Greg Clark'ın diğer tarafta bulunduğu bir bölünme yaşandığı da belirtildi.

Bilgi notunda büyük şirketlerin yatırım ve istihdam konularında isteklerini koparabilmek için "İngiltere hükümetinin başına silah dayayacağı" ifadeleri de kullanılıyor.

Hükümetten yalanlama

Başbakanlık ofisinden yapılan açıklamada ise bilgi notunun kabine tarafından talep edilmediği söylendi ve notun içeriği net bir dille yalanlandı.

Başbakan Theresa May'in sözcülerinden biri Deloitte şirketinden bir danışmanın bu bilgi notunu hazırladığını ancak bu kişinin kabine için çalışmadığını söyledi.

Deloitte Şirketi'nin AB referandumu sonucuna yönelik bir çalışmaya katıldığını söyleyen sözcü bu çalışmanın eski Başbakan David Cameron tarafından talep edildiğini ama o dönemden bu yana durumun değiştiğini belirtti.

Muhalefetteki Liberal Parti lideri Tim Farron sızan belgenin "hükümetin kalbinde yaşanan hengameyi gösterdiğini" söyledi ve "yıkıcı bir Brexit sürecinin İngiltere ekonomisine büyük zarar vereceği" eleştirisini getirdi.

İngiltere'de Yüksek Mahkeme hükümetin Brexit sürecini parlamento onayı olmadan başlatamayacağına hükmetmişti.

İngiltere hükümeti ise kararı temyize götürerek, Mart 2017'de AB'den ayrılma sürecini başlatma planına uyacaklarını açıkladı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG