Erişilebilirlik

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson Erdoğan’la Buluştu


İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, dört ay önce “The Spectator” dergisince düzenlenen hakaret içerikli şiir yarışmasında hedef aldığı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Türkiye’deki temaslarında Erdoğan’a hakaret etmesine ilişkin tepki görmediğini açıklayan Johnson, Saray’da Cumhurbaşkanı Erdoğan’la samimi kareler sergiledi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Pazartesi günü geldiği Türkiye’de temaslarına önce Gaziantep’te sığınmacı kamplarını ziyaret ederek başladı. İngiltere’nin, Suriyeli mülteciler için 2, 3 milyar sterlin yardım sözü verdiğini anımsatan Johnson, Suriye’deki sivil savunma birliği olarak görev alan “Beyaz Kasklar” örgütüne de 1 milyon sterlin destek verildiğini söyledi.

Bu arada Cumhurbaşkanı’na hitaben ilk övgü ifadesini kamp ziyareti sırasında dile getiren Johnson, “Sayın Erdoğan ve Türk halkını gösterdikleri cömertlik konusunda tebrik ediyorum. AB sürecinde Türkiye’ye desteğimiz devam edecek,” dedi.

Johnson, resmi temasları kapsamında önce Avrupa Birliği (AB) Bakanı Ömer Çelik’le bir araya geldi. Türkiye’nin darbe girişimine karşı mücadelesini tebrik ettiğini söyleyen Johnson, halk sayesinde demokrasiyi koruma hamlesi yapıldığını belirtti. Johnson, Türkiye’nin sığınmacılarla ilgili süreci göz kamaştırıcı şekilde yönettiğini de vurguladı.

Ankara’da bugünkü temasları kapsamında önce Anıtkabir’i ziyaret eden Johnson, Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu. Johnson, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı: “Atalarımın topraklarına dönmek, modern, özgür ve demokratik Türkiye'nin kurucusuna saygılarımı sunmak ve Türkiye'nin dünyanın büyük ulusları arasında yer almasıyla onun vizyonunun nasıl gerçekleştirildiğini görmek büyük bir ayrıcalık.”

Johnson, ayrıca Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde darbe girişimi sırasında hasar gören yerleri, TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan’ın eşliğinde inceledi. Johnson, burada “Türk demokrasisine yapılan saldırı karşısında Türk halkına saygılarımı iletmek için buradayım. Türk insanının bu saldırıya karşı verdiği mücadeleyi görmekten onurluyum, hırslı ve şiddetli darbe girişiminin Türk insanının ortak isteği ile nasıl engellendiğini gördüm” diye konuştu.

Erdoğan’a yazdığı şiiri sorulunca şaşırdı

Konuk Bakan Johnson, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte düzenlediği basın toplantısında ise, Ankara’daki temaslarında dört ay önce bir dergideki yarışmaya gönderdiği Erdoğan’a hakaret şiiriyle ilgili olarak, “Özür dileyecek misiniz?”diye sorulmasına şaşırdığını söyledi. Johnson, bu konunun gündeme gelmediğini kaydetti.

Son adresi Cumhurbaşkanlığı Sarayı oldu

İngiltere Dışişleri Bakanı Johnson, Ankara’daki resmi temasları çerçevesinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Erdoğan, Johnson’a dönemin Manchester Belediye Başkanı Robert Neil’in, Sultan Abdülaziz’e yolladığı mektubun bir replikasını hediye etti.

Şiir meselesi neydi?

Johnson, Osmanlı İmparatorluğu’nun son Dahiliye Nazırı ve Ankara’daki kurtuluş mücadelesine karşı çıkmasıyla tanınmış Ali Kemal’in öz torunu Stanley Johnson’ın oğlu olarak da Türkiye açısından ilgi çekici bir isim. Johnson’un, dört ay önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret içeren bir şiir yazması da bu nedenle haber konusu olmuştu.

Johnson, İngiltere’nin köklü yayınlarından haftalık “The Spectator” dergisinin düzenlediği ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Hakaret Şiiri Yarışması’nı kazanan kişiydi. Dört ay önceki yarışmada sonucu açıklayan “The Spectator” dergisi editörü Douglas Murray, “Benim için, bir İngiliz siyasi liderin, İngiltere’nin, Ankara’da halife olduğu varsayılan bir kişiye boyun eğmeyeceğini göstermesi harika bir şey” diyerek neden Johnson’un şiirinin seçildiğini açıklamıştı.

The Spectator dergisinde bugün de Johnson’un Ankara’daki temaslarında özür dilemediğini vurgulayan bir blog yazısı yayınlandı. O yazıya şu linkten ulaşılması mümkün:

http://blogs.spectator.co.uk/2016/09/boris-johnson-refuses-apologise-insulting-president-erdogan/

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson'a, Ankara’daki temaslarında Çankırılı olup olmadığı soruldu. Bu soruya Johnson, Çorum’un ilçesi olan “Kalfat” diyerek yanıt verdi.

ABD’den Blinken da Ankara’daydı

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Antony Blinken da bugün Ankara’daydı. Blinken’in Ankara ziyaretindeki ana gündem maddesi IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği seçeneklerini değerlendirmek olarak açıklandı.

Blinken, bugün ABD Ankara Büyükelçisi John Bass ve beraberindeki heyet ile birlikte TBMM’de darbe girişiminde zarar gören yerleri inceledi.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG