Erişilebilirlik

İngiltere'de Trump'a Yasak Tartışması


İngiltere’de parlamento, 500 binden fazla kişinin imzaladığı ve Amerika'da Cumhuriyetçiler'in başkan aday adayı Donald Trump’ın, ülkeye girişine engel olunması çağrısı yapan bildiriyi görüştü.

Dolar milyarderi emlak kralı Trump, Cumhuriyetçi Parti aday adayları arasında en önde gidiyor. Trump’ın tüm Müslümanlar’ın Amerika’ye girişine yasak getirilmesi yönünde yaptığı çağrı uluslararası kamuoyundan büyük tepki aldı. Trump yasağın “Siyasetçiler ne olduğunu anlayıncaya kadar” sürmesi gerektiğini söylemişti.

Trump'ın çağrısı 2 Aralık’ta California’da bir Müslüman çiftin 14 kişiyi öldürmesinden sonra gelmişti. Federal Soruşturma Bürosu FBI, çiftin radikalleştiğini açıklamıştı.

Avam Kamarası’nın Dilekçeler Komisyonu tarafından gündeme getirilen konuyla ilgili bağlayıcı bir karar alınması mümkün değil.

Ters Etki Yapabilir

Komisyon Başkanı İşçi Partisi milletvekili Paul Flynnm, Trump’ın sözlerini kınasa da, Amerikalı siyasetçinin İngiltere’ye girişine yasak getirmenin ters tepebileceği ve Trump için bir reklama dönüşebileceği uyarısında bulundu.

İngiltere geçmişte topluluklar arası şiddeti kışkırtacağı düşünülen kişilerin ülkeye girmesini yasaklamıştı.

Amerikalı Müslüman karşıtı Pamela Geller ve Robert Spencer gibi konuşmacıların İngiltere’ye girişi bu kurallar çerçevesinde yasaklandı. Ayrıca aşırılık yalnısı Müslüman dinadamlarının ve bazı diğer kişilerin girişine de yasak getirildi. İçişleri Bakanlığı, kamu yararına ters düşecek kişilerin ülkeye girmesini yasaklama kararı alma hakkına sahip.

Aralık ayında Başbakan David Cameron, Trump’ın sözlerini “Ayrıştırıcı, yararsız ve kısacası yanlış” diye yorumlamıştı.

Maliye Bakanı George Osborne, Trump’ın sözlerinin Amerika’nın kuruluş ilkeleriyle çatıştığını söylemekle birlikte Trump'ın İngiltere’ye girişini yasaklamanın doğru tepki olmayacağını savundu.

Karşıtların Başlattığı Kampanya

İngiltere’deki dilekçe kampanyası uzun süredir Trump’a olan karşıtlığıyla tanınan İskoçyalı Suzanne Kelly tarafından başlatıldı. Kelly, İngiltere’nin nefret suçu nedeniyle birçok kişiye daha önce yasak getirdiğini ve aynı ilkelerin herkes için eşit olarak uygulanması gerektiğini söyledi. Eylemci, İngiltere’nin kabul edilemez davranışlarla ilgili kriterlerinin kullanılmaya devam edilmesi durumunda bu kriterlerin zengin-yoksul, güçlü-güçsüz ayrımı yapılmadan eşit biçimde uygulanması gerektiğini savundu.

İngiliz hükümeti 10 binden fazla imza toplayan tüm dilekçelere cevap veriyor. 100 binden fazla imza toplayan konular ise Parlamento’da tartışılabiliyor.

Trump’ın İngiltere’ye girişine yasak getirilmesine karşı çıkan ayrı bir dilekçe de daha sonra meclis gündemine gelecek.

Durham Hukuk Fakültesi Profesörü Helen Fenwick, Washington Post’la yaptığı açıklamada, Trump’a yasak gelmesini savunanların, adayın dinsel temelde halkta nefret yarattığını düşündüğünü ve bunun İngiltere’nin nefret suçuyla mücadele yasalarına ters düştüğünü iddia ettiğini söyledi. Ancak, Fenwich, Trump’ın sözlerinin tehditten çok hakaret olarak değerlendirilebileceğini, bu nedenle yasa kapsamına girmeyeceğini düşünüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG