Erişilebilirlik

İngiltere'de IŞİD Tehdidi Uyarısı


İngiltere'nin 1970'li yıllardaki IRA saldırılarından bu yana en yüksek düzeyde terör tehdidiyle karşı karşıya olduğu uyarısı yapıldı.

İngiltere'nin önemli terör savcılarından Max Hill, basına yaptığı açıklamada IŞİD’in "İngiltere kentlerinde ırk ve renk ayrımı yapmadan masum sivilleri hedeflediğini" söyledi.

Temmuz 2005'te Londra'daki terör saldırılarına yönelik davaya katılan Max Hill, Şubat sonunda İngiltere hükümeti tarafından terör yasalarının bağımsız gözlemcisi olarak atandı.

Hill, acil tehditler arasında IŞİD için Suriye'de savaşan İngiltere vatandaşı militanların ülkeye dönüyor olmasını ve İngiltere'de 14 yaşındaki çocukların internet üzerinden videolar yoluyla radikalleşmesini saydı.

İngiltere'ye yüzlerce IŞİD militanının dönmek üzere olduğunu söyleyen Hill, Suriye'de Musul ve Rakka kentlerinin düşmek üzere olmasının pek çok IŞİD üyesinin kaçmasına neden olduğunu belirtti.

Hill, "Yurt dışında yaşamak ve savaşmak için gidenler, savaşı bu ülkeye geri getirecekler" dedi.

Göreve atanmasının ardından Telegraph gazetesine demeç veren Hill, İngiltere'ye yönelik terör tehdidinin İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) 1970'li yıllardaki bombalı saldırı tehdidi seviyesinde olduğunu açıkladı.

Hill, "Farklı terör grupları arasında yaklaşım, örgütlenme ve stratejik olarak farklılıklar nedeniyle IRA ve IŞİD arasında basit bir kıyaslama yapmak mümkün değil. Ancak temsil ettiği tehdit, yani ciddi saldırı planlamalarının yoğunluğu ve sıklığı, hatta kentlerde ırk ve renk ayrımı yapmadan masum sivilleri hedeflemesi açısından hiç birimizin göz ardı edemeyeceği süregelen bir risk söz konusu" dedi.

1970'li yıllarda İngiltere'de IRA bombalı saldırılarla barları, tren istasyonlarını ve meclis binasını hedefliyordu.

Kuzey İrlanda ile barış süreci ‘Hayırlı Cuma Anlaşması’ ile 1998 yılında sağlanmıştı.

Hill ayrıca, terörle mücadele konusunda İngiltere Başbakanı Theresa May'in politikalarının İngiltere halkına zarar vereceğini düşünüyorsa bunu dile getireceğini de söyledi.

Hill, İngiltere'de terörle mücadele yasalarının adil, gerekli ve orantılı olup olmadığını inceleyecek ve meclise yıllık raporlar sunacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG