Erişilebilirlik

İngiltere'de İkinci Cameron Dönemi


İngiltere’de dün yapılan genel seçimlerden sonra çıkış oyları sonuçlarını alan Başbakan David Cameron seçim zaferini ilan etti ve seçmenlere teşekkür etti. Cameron'un hükümeti gelecek hafta kuracağı bildiriliyor.

Cameron'dan önce konuşan muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Ed Miliband ise yenilgiyi kabul etti.

Miliband, İşçi Partisi açısından düş kırıklığı dolu bir gece yaşadıklarını bildirdi, kayıp oylardan dolayı özür diledi. Kesin sonuçları beklemek için Londra’ya gideceğini açıklayan Miliband, bundan sonraki hükümetin önemli sorumluluğa sahip olacağını hatırlattı.

Çıkış anketleri, Başbakan David Cameron’un liderliğini yaptığı Muhafazakar Parti’yi önde göstermekle birlikte, tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu sağlayamayacağını gösteriyor.

Sandıklar kapandıktan sonra yapılan çıkış oylarına göre Muhafazakar Parti’nin 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 316 sandalye, muhalefetteki İşçi Partisi’nin ise 239 sandalye kazanması bekleniyor. Öte yandan İskoç Ulusal Partisi’nin ise parlamentoda 58 sandalye alacağı tahminleri yapılıyor.

Uzmanlar, Cameron’un başbakanlığı sürdürmesini ve mevcut müttefikleri Liberal Demokratlar’la koalisyonu önümüzdeki dönem de sürdürmesini bekliyor. İki parti 2010 yılından bu yana İngiltere’yi koalisyonla yönetiyor. Liberal Demokratlar Avam Kamarası’nda sadece 10 sandalye kazanmış görünüyor.

İşçi Partisi Lideri Ed Miliband seçimleri kaybettiğini açıkladı
İşçi Partisi Lideri Ed Miliband seçimleri kaybettiğini açıkladı

Ayrıca seçimlerden önce İşçi Partisi’nin İskoç Ulusal Partisi’yle koalisyona gidebileceği tahminleri yürütülüyordu, ancak bu sonuçlarla bu olasılığın da gerçekleşmeyeceği anlaşıldı. Öte yandan İskoç Ulusal Partisi’nin çıkışının da önemli yankı bulması bekleniyor.

Başbakan David Cameron, seçim kampanyası sırasında dünyanın beşinci büyük ekonomisi olan ülkesini Avrupa Birliği’nde tutup tutmama konusunda referandum yapma sözü vermişti. Sandıkların kapanmasından sonra İngiliz medya uzmanları, Muhafazakarlar’ın iki yıl içinde bu referandumu yapacağını tahmin ediyor.

Seçimler İngiltere’nin ekonomi politikaları konusunda neredeyse bir referandum niteliği taşıyordu.

Ed Miliband, rakibi Muhafazakar Parti’nin zenginlerin partisi olduğunu iddia etmiş, İşçi Partisi’nin iktidara gelmesi durumunda ailelere öncelik vereceği vaadinde bulunmuştu.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG