Erişilebilirlik

İngiltere'de AB Referandumu 23 Haziran'da


İngiltere Başbakanı David Cameron
İngiltere Başbakanı David Cameron

İngiltere Başbakanı David Cameron, ülkenin Avrupa Birliği’nde kalıp kalmaması konusunda referandumun 23 Haziran’da yapılacağını açıkladı.

Londra’daki Başbakanlık resmi konutunda gazetecilere açıklama yapan Cameron, bununla birlikte kabinesinin AB’de kalma konusundaki tavsiye kararını kabul ettiğini bildirdi.

İngiltere’nin AB üyesi olarak daha güvende, güçlü ve daha iyi durumda olacağının altını çizen Başbakan Cameron, diğer AB üyesi devletlerin de İngiltere’nin bazı özyönetim haklarını tanıyan kararları onayladığını hatırlattı.

Bununla birlikte son kararın İngiltere halkına ait olduğuna dikkati çeken Cameron, kendi siyasi kampanyasını ise AB üyeliğinde kalma yönünde yürüteceğini bildirdi.

Avrupa Birliği liderleri, Brüksel’de iki gün süren zirve sonunda İngiltere’ye bazı idari ödünler tanıyan kararı oybirliğiyle onaylamıştı. Başbakan Cameron bunları “özel statü” diye tanımlamayı tercih ediyor.

Bu ödünler çerçevesinde İngiltere’nin, ülkeye çalışma için gelen diğer AB üyesi ülkelerin işçilerine sigorta, prim ve sosyal yardımları kısıtlama hakkı olacak. İngiltere aynı zamanda AB’nin ortak para birimi Euro yerine Sterlin’i kullanmaya devam edebilecek.

Bazı AB liderleri, birliğe daha fazla yakınlaşmasını ve belli anlaşmalarla bağlanmasını istedikleri İngiltere’ye bu ödünleri vermeye karşı çıksa da, mali ve askeri anlamda bu denli güçlü bir üyeyi dışlamaktan kaçınıyorlar.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG