Erişilebilirlik

İngiltere Başbakanı May'den Türkiye'ye İlk Resmi Ziyaret


İngiltere Başbakanı May'den Türkiye'ye İlk Resmi Ziyaret
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

İngiltere Başbakanı Theresa May, 28 Ocak tarihinde resmi bir ziyaret için Türkiye’ye gidiyor. May'in başbakan olarak Türkiye'ye yapacağı ilk ziyarette Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’la görüşmesi planlanıyor.

İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre May, ABD Başkanı Donald Trump’la Washington'da yapacağı görüşmenin ardından doğrudan Türkiye'ye uçacak.

May'in Türkiye’de ticaret, güvenlik, terörle mücadele, Kıbrıs görüşmeleri ve Suriye gibi konuları ele alması bekleniyor.

May'in ofisinden yapılan açıklamada "(Planlanan) Ziyaretin ticaret, güvenlik ve savunma gibi küresel önemdeki konularda Türkiye'nin İngiltere'nin yakın müttefiki ve vazgeçilmez bir ortağı olduğu gerçeğini yansıttığı" belirtildi.

İngiltere'yi Avrupa Birliği'nden (AB) çıkarmaya hazırlanan May, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu AB dışındaki ülkelerle ticaret anlaşmaları yapmayı hedefliyor.

May bu ay açıkladığı Brexit stratejisinde ülkesinin küresel ticaret alanında atılımlar yapacağını söylemişti.

Kıbrıs görüşmeleri konusunda ise Türkiye ile İngiltere'nin garantör ülkeler olarak temaslar yürütmesi planlanıyor.

May'e insan hakları çağrısı

Öte yandan insan hakları örgütleri May'e Türkiye ziyareti sırasında ülkedeki temel özgürlükler konusunu ele alma çağrısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü'nün İngiltere Direktörü Kate Allen, May'in Türkiye ziyaretinin "Kanlı darbe girişiminden bu yana insan hakları alanında baskılar konusunda Türkiye'ye sorular sorulması açısından hayati bir fırsat" olduğunu söyledi.

Af Örgütü, Türkiye'de 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana insan haklarında "önemli derecede kötüleşme" yaşandığı görüşünü savunuyor.

Bu konuda gazetecilerin sorularını yanıtlayan bir hükümet sözcüsü ise Türkiye'nin demokrasi ve kurumlarını desteklediklerini söyledi.

Sözcü ayrıca "Başbakan desteğimizi yinelemek için bu fırsatı kullanacak. Ancak Türkiye'nin darbe girişimine yanıtının orantılı olması gerektiği konusunda açık olacağız ve bu meseleleri gündeme getirmeyi sürdüreceğiz," ifadelerini kullandı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG