Erişilebilirlik

İngiltere'nin Kararı: 'AB'den Ayrılalım'


İngiltere kararını verdi ve yapılan referandumdan ‘AB’den ayrılalım’ kararı çıktı. Bu kararın ardında, ülkede artan egemenlik ve göçmenlik tartışmaları var. Referandum sonrası, İngiltere Başbakanı David Cameron istifa edeceğini açıkladı.

Londra Başbakanlık konutu önünde seçim sonrası konuşan David Cameron, “İngiliz halkı, farklı bir yol çizmek istediklerini açıkça bir şekilde belirtti. Bu yüzden de bu izlenecek yeni yolun, yeni bir lidere ihtiyacı var” dedi.

Cameron, parlamenter seçimlerin Ekim ayında yapılmasını öngördüğünü belirtti.

Uzmanlara göre, seçmenlerin Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı, Başbakan Cameron’un seçmenin meşruiyetini yitirdiği anlamına geliyor. Cameron gibi Muhafakazar Parti üyesi olan ve ‘AB’den ayrılalım’ kampanyasını başlatan eski Londra belediye başkanı Boris Johnson’un yeni başbakan seçileceği öngörülüyor.

Hava koşullarına rağmen, referanduma katılım oranı, yüzde 72’i ile son 20 yılın en yüksek seviyesindeydi.

Bütün seçim bölgelerinden gelen sonuçlara göre, ‘AB’ye Hayır’ oyu, yüzde 51.89 ile kazanıldı. Seçim sonuçları sonrası, Asya piyasaları negatif puanla başladı. İngiliz para birimi Sterlin de, son 30 yılın en düşük seviyelerine geriledi.

İngiliz halkının bu kararı almasında, düzen karşıtı tutumlar ve AB’nin yönetim yapısının, İngiltere ve İngiliz halkı üzerinde çok fazla söz sahibi olmasına karşı olan rahatsızlıklar var.

Avrupa Birliği karşıtı kampanyanın yöneticilerinden Nigel Farage, “23 Haziran’ı bağımsızlık günümüz olarak tarihe geçirelim’ diye konuştu. Farage, İngiltere’deki Bağımsız Parti’nin de genel sekreteri ve göçmenlik yasalarının sıkılaştırılmasını savunuyor. Nigel Farage, seçim öncesi, ayrılalım kararı çıkarsa, “Bu gerçek insanlar, sıradan insanlar ve dürüst insanlar için bir zafer olacak” demişti.

AB’den ayrılma kararı, uzmanlara göre İngiltere için bilinmezlikler dolu bir sürece girildiğine işaret ediyor. İngiltere, AB’den ayrıldığında, üye ülkelerle yeni ticaret anlaşmaları yapmak zorunda kalacak. Ayrıca, AB’den kağıt üzerinde ayrılma sürecinin de uzun olacağı belirtiliyor.

Seçim sonuçları, hükümet ve iş çevrelerinin, ayrılmama yanlısı çağrılarının dikkate alınmadığını gösteriyor. Bu çağrının arkasında, hükümet, yaşanacak ekonomik sorunlara dikkat çekiyordu. İngiltere Maliye Bakanlığı’na göre, AB’den ayrılmanın maliyeti, her aile için yılda 6 bin dolar civarında olacak.

İngiltere Merkez Bankası başkanı Mark Carney, AB’den ayrılma kararı sonrası yaşanacak ekonomik şok için hazırlık yapmış olduklarını ve Banka’nın 345 milyar dolarlık finansal yardım paketini hazır tuttuğunu belirtti.



STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG