Erişilebilirlik

İngiliz Göstericilerden Cameron’a İstifa Çağrısı


Aile bireylerinin adı Panama belgelerinde yer alan İngiltere Başbakanı David Cameron’un istifasını isteyen göstericiler Londra’da protesto eylemi düzenledi.

Göstericiler Başbakanlık konutunun bulunduğu Downing Sokağı’nda toplanarak “Cameron istifa, Muhafazakar Parti hükümeti istifa” çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler (ICIJ) Konsorsiyumu’nun aracılığı ile Panama'da kayıtlı Mossack Fonseca adlı bir hukuk firmasının 40 yıldır tuttuğu kayıt ve belgelerin sızdırılarak kamuoyuna duyurulmasının ardından belgelerde adı geçen İzlanda Başbakanı görevinden istifa etmişti.

İngiltere’de tansiyon yükseliyor

Dünya genelinde büyük yankı uyandıran Panama belgelerinde İngiltere Başbakanı David Cameron'un babasının kurucusu ve yöneticisi olduğu Blairmore şirketinin de, Mossack Fonseca'nın müşterisi olduğunun ortaya çıkmasının ardından, Muhafazakar Parti hükümetinin bir an önce istifa etmesi için siyasi liderlerden halka toplumun her kesiminden istifa çağrıları yükseliyor.

Cameron sonunda kabul etti

Cameron'a yöneltilen soruların ardından İngiltere Başbakanı, ITV televizyonuna bir açıklamada bulunmuş ve babasının şirketinde hisseleri olduğunu kabul etmişti. Eşiyle birlikte Blairmore Investment Trust şirketinden 37 bin Euro hisse satın aldığını açıklayan Cameron, elindeki beş bin hisseyi 2010 yılında Başbakanlık görevine gelmeden birkaç ay önce sattığını söyledi ve suçlamaları reddetti.

İngiliz lider, "Gerçekten de saklayacak bir şeyim yok. Biri kirada iki evim var. Bir de Başbakan olarak maaş alıyorum. Artık hisselerim yok, ama tasarruflarım var" şeklinde konuşmuş, yaşananlardan bir ders çıkaracağını belirtmişti.

Başbakanlık'ta protesto

İngiltere Başbakanlık binasının bulunduğu Downing Sokağı’nda toplanan kalabalık, David Cameron'u istifaya çağırdı. Gazeteci Abi Wilkinson'ın da aralarında bulunduğu sosyal medyada "Resign Cameron" Facebook sayfası üzerinden bir kampanya başlatıldı.

Gösteri çağrısı sosyal medyadan yapıldı.

'Hükümet vergi kaçakçılığını önlemiyor'

Yaklaşık 6 bin kişinin şu ana kadar destek verdiği kampanyada David Cameron'un bugün katıldığı konferans ve temasları izlediklerini belirten Wilkinson, sözlerine şöyle devam ediyor:

"İnsanlar öfkeli, bizim artık hükümete karşı güvenimiz kalmadı. Cameron birkaç yıldır vergi kaçakçılığını önleme sözü vermişti ancak tam tersiniyapıyor. Panama belgelerinde biz dünya genelinde vergi kaçırmanın merkezinde yer alıyoruz. Aslında sadece biz değil, tüm dünya adına İngiltere hükümetinin kararlar alması gerekiyor."

Wilkinson; hükümet istifa edinceye kadar protestolara devam edeceklerini sözlerine ekledi.

‘Sorunlar çözülebilir, para var, yapmak istemiyorlar’

İngiltere'de Muhafazakar Parti hükümetinin sorunları sadece Panama belgeleri ile sınırlı değil. Hükümet ile sağlık sendikalarını ve doktorları karşı karşıya getiren doktorlar sorununa ek olarak, öğretmenler için getirilmeye çalışılan düzenlemelerle bir de öğretmen krizi baş gösterdi.

Ülke ekonomisinde kesintiye giden İngiliz hükümeti geçen ay yaptığı bütçe açıklamasında ülke genelinde engellilere ödenen sosyal yardımlarda daha önce yaptıkları kesintilere ek olarak 4 milyon sterlinden fazla ek kesinti yapmayı kararlaştırmış, ancak çalışma ve sosyal güvenlik bakanının yapılan değişikliklere tepki göstererek istifa etmesi üzerine, göreve gelen yeni bakan kesintiden vazgeçtiklerini açıklamıştı.

Gazeteci Abi Wilkinson, bu konular ile ilgili olarak, hükümetin doktorlar ve öğretmenler sorununu çözebilecek, engellilere ödenen sosyal yardımlarda kısıtla yapmayarak onlara destek verebileceğini belirtiyor ve şöyle devam ediyor: "Hükümet bunları vergilerden elde ettikleri ile rahatlıkla yapabilir ancak yapamayacağını söylüyor, bize yalan söylüyor. Para var ancak yapmak istemiyorlar."

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG