Erişilebilirlik

İngiliz Gazetesi: 'Suriye'de Kimyasal Silah Kullanıldı'


The Times of London gazetesinin adını vermediği İngiliz askeri uzmanlar, Suriye'den dışarı kaçırılan toprak analizlerinde kimyasal silah bulunduğunu doğruluyor

İngiliz askeri uzmanlar, Suriye’deki çatışmalarda kimyasal silah kullanıldığı yönünde izler bulunduğunu açıkladı.

The Times of London gazetesi, adını vermediği askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde Suriye’den dışarı kaçırılan toprak analizlerinde kimyasal silah izlerine rastlandığına bildirdi. Ancak silahı Esat rejimine bağlı ordunun mu yoksa isyancıların mı kullandığı açıklık kazanmadı.

Uzmanlar bulunan izlerden kullanılan kimyasalların sinir sistemini tahrip eden sarin gazı olup olmadığı konusunda da net bir açıklamada bulunmadı.

Suriye hükümeti ve isyancılar karşılıklı olarak birbirlerini kimyasal silah kullanmakla suçluyor.

Öte yandan isyancılara yakın olan Suriye İnsan Hakları İzleme örgütü, Türkiye sınırındaki İdlib ilinde rejime bağlı kuvvetlerin düzenlediği hava saldırısında biri çocuk en az 18 kişinin öldüğünü bildirdi. Sarakib kasabasındaki saldırıda çok sayıda kişi de yaralandı.

Örgüt, ordunun Babulin köyü yakınlarında düzenlediği baskında 12 isyancının da öldüğünü belirtti. Ordu Şam-Halep karayolu üzerindeki bu köyü yeniden ele geçirmeye çalışıyor.

Suriye hükümeti birkaç gün önce Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon tarafından yapılan ve ülkede kimyasal silah kullanıldığı yönündeki iddiaları incelemek üzere bir inceleme heyeti gönderme talebini reddetmişti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı, yalnızca isyancıların kimyasal silah kullandığını iddia ettiği bölgeye denetçi gönderilmesine izin verileceğini açıkladı. Ancak BM denetçilerin tüm ülkeyi taramasını istiyor.

Suriye’de 2011 Mart’ında başlayan rejim aleyhtarı gösteriler iç savaşa dönüştü. O zamandan bu yana çıkan çatışmalarda 70 bini aşkın kişinin öldüğü sanılıyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG