Erişilebilirlik

İndiana’ya Futbolu Sevdiren Türk


Ersal Özdemir Kuzey Amerika Futbol Ligi Ödül Töreninde (Kaynak: Indy Eleven)
Ersal Özdemir Kuzey Amerika Futbol Ligi Ödül Töreninde (Kaynak: Indy Eleven)

Turk of America dergisi tarafından ABD’nin en etkili 50 Türk’ünden biri seçilen Ersal Özdemir, basketbol ve Amerikan Futboluna ilginin en yoğun olduğu eyaletlerden biri olan İndiana’da profesyonel bir futbol takımı kurarak bir ilke imza attı

Mersin’den İndiana’ya inşaat mühendisliği eğitimi almak için gelen Ersal Özdemir, mezun olduktan sonra kendi inşaat şirketini kurarak, büyük başarılar elde etmiş. Mesleğindeki başarısı ve girişkenliği sayesinde eğitimden sanata, siyasetten ekonomiye, birçok yerel ve ulusal kuruluşun yönetim kurullarına seçilen Özdemir’in en son başarısı futboldan başka hemen her tür profesyonel sporun olduğu İndiana’ya futbolu getirmek olmuş.

Ersal Özdemir Indiana Valisi Mike Pence'e Forma Hediye Ederken (Kaynak: Indy Eleven)
Ersal Özdemir Indiana Valisi Mike Pence'e Forma Hediye Ederken (Kaynak: Indy Eleven)
Indiana, Amerika’nın Ortabatısında yer alan, Amerika’nın 16. büyük nüfusuna sahip eyaleti. “Kızılderili’lerin toprağı” anlamına gelen İndiana’da spor denildiğinde akla önce motor sporları, basketbol ve Amerikan futbolu geliyor. Başkent İndianapolis, dünyadaki en büyük üç motor sporu yarışından biri olan Indy 500’e her yıl evsahipliği yapıyor.

Motor sporlarının diğer spor dallarındaki etkisi o kadar fazla ki, Ulusal Basketbol Ligi NBA’in başarılı takımlarından biri olan İndiana Pacers’ın adı bile motor sporlarında hızı belirleyen araç (pace car)’dan esinlenmiş. Profesyonel basketbol liginin yanısıra üniversiteler arası basketbolda da son derece başarılı takımları olan bu kentte basketbola ilgi bir hayli fazla. En son 2006 yılında Amerikan Futbol Ligi şampiyonu olan İndianapolis Colts da Amerikan futbolunun güçlü takımlarından.

​Ersal Özdemir, futbolun hemen hemen hiç rağbet görmediği böyle bir ortamda “Indy Eleven” yani İndy Onbir adlı profesyonel bir takım kurarak, dünyanın en popüler sporu olan futbolu İndiana’ya getirmiş. Indy Eleven, İndianapolis’in tarihindeki ikinci profesyonel takım, ilki on yıl önce yeterli ilgi ve finansal kaynak olmaması nedeniyle kapanmış. Türkiye standartlarında birinci ligde oynayan Indy Eleven, Kuzey Amerika Futbol Ligi’nde (NASL) yer alıyor. Takım, ilk sezonda maçlarını Ersal Özdemir’in eğitim aldığı Indiana Üniversitesi, Purdue Üniversitesi, İndianapolis stadında oynuyor. Açılış maçında 11,048 kişilik stadyumda tüm biletlerin satıldığı Indy Eleven’a olan ilgi şu ana kadar küçümsenmeyecek düzeyde.
Indy Eleven Maçı (Kaynak: Indy Eleven)
Indy Eleven Maçı (Kaynak: Indy Eleven)
Amerika’da futbola olan ilginin giderek arttığını söyleyen Özdemir, bu ilgiden en iyi şekilde yararlanabilmek ve uzun vadede finansal kaynak temin etmek için çok yönlü bir strateji geliştirmiş. Öncelikle siyasetteki ağırlığını da kullanarak tüm yerel siyasetçilerin desteğini alan Özdemir, takımını eyaletin ve kentin ekonomisine katkıda bulunacak, topluma yapılmış bir yatırım olarak değerlendiriyor ve tanıtıyor. Indy Eleven’ın henüz ilk sezonunda birçok yerel ve ulusal firmanın sponsorluğunu almış olması da bu stratejinin başarılı olduğunun göstergesi.

Indy Eleven sahibi Ersal Özdemir’in bundan sonraki hedefi, takımına 87 milyon dolar değerinde bir stadyum kazandırmak. Indianapolis kentinin merkezinde çok amaçlı bir stadyum inşaatı projesi için yetkililerden yasal ve finansal destek almaya çalışan Özdemir’e İndiana Eyalet Meclisi’nden onay çıkmamış. Takımının internet sitesinden taraftarlarına yaptığı yazılı açıklamada karamsarlığa kapılmamalarını isteyen Özdemir, sonuç alıncaya kadar yetkililerle diyaloglarını devam ettirip, futbolun kente ve eyalete kazanç getirecek önemli bir spor dalı olduğunu anlatmaya devam edeceklerini söylüyor.

Yenal Küçüker’in Ersal Özdemir ile “Amerikan Rüyası” adlı bloğunda yaptığı söyleşiyi aşağıdaki link üzerinden dinleyebilirsiniz.

Indiana'ya Futbolu Sevdiren Türk

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG