Erişilebilirlik

IMF'den Karamsar Görünüm


IMF Başekonomisti Olivier Blanchard
IMF Başekonomisti Olivier Blanchard
Uluslararası Para Fonu (IMF) küresel ekonomik büyüme tahminini yeniden küçülttü. Tahminlerin aşağı çekilmesinde Çin, Brezilya, Hindistan ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama etkili oldu.

IMF, küresel ekonominin bu yıl %2,9, gelecek yıl da %3,6 düzeyinde seyredeceği tahmininde bulundu. Her iki rakam da daha önceki tahminlerden daha düşük. Para Fonu yetkilileri ekonomik büyümenin tüm dünyada yavaşladığı bazı yerlerde ise durma noktasına geldiğini düşünüyor.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, Amerika, önümüzdeki günlerde, borçlanma tavanını yükseltmez ve temerrüde düşerse, tüm dünyada büyük finansal darboğazlar oluşacağı uyarısında da bulundu.

Amerika Maliye Bakanlığı, Kongre’den 17 Ekim tarihine kadar 16,7 trilyon dolarlık borçlanma limitini yükseltmesini istiyor. Ancak, Amerikan hükümetine harcama yetkisi vermeyen Kongre’nin bu konuda da büyük pazarlıklara sahne olması beklentisi var.

IMF Başekonomisti Olivier Blanchard, Amerikan hükümetinin kapanmasının, sürenin kısa tutulması halinde, sınırlı bir etkisi olacağını ancak borçlarını ödeyemez duruma gelirse bunun tam bir felakete yol açabileceğini söyledi.

IMF, gelecek yıl Çin için %7,3’lük büyüme öngördü. Çin, Amerika’dan sonra dünyanın en büyük ikinci ekonomisi. Hindistan için yapılan büyüme öngörüsü %5,1, Brezilya için %2,5. IMF, bu yıl Türkiye için %3,8 büyüme öngördü. Gelecek yıla ilişkin tahmin ise %3,5 olarak açıklandı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG