Erişilebilirlik

IMF’den 2015’in Küresel Büyüme Haritası


IMF Direktörü Christine Lagarde
IMF Direktörü Christine Lagarde

IMF’nin baş iktisatçısı Olivier Blanchard, Çin, Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerine dair olumsuz öngörülere rağmen küresel ekonominin 2015’te 2014 yılına kıyasla biraz daha hızlı büyüyeceğini söyledi

Uluslararası Para Fonu, baş iktisatçısının küresel ekonominin çok güçlü ve karmaşık akımlara maruz kaldığını bildirmesi üzerine 2015 yılına ilişkin ekonomik öngörülerini değiştirdi.

IMF’nin baş iktisatçısı Olivier Blanchard, Çin, Rusya, Japonya ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerine dair olumsuz öngörülere rağmen küresel ekonominin 2015’te 2014 yılına kıyasla biraz daha hızlı büyüyeceğini söyledi.

ABD ekonomisi büyüyecek

IMF’nin yeni yayınlanan raporunda 2016 yılında ekonomisi büyüyecek tek büyük ülkenin Amerika Birleşik Devletleri olduğu belirtildi. Rapora göre bu büyüme, yüzde 3 buçuk oranında gerçekleşecek. Bu oran, geçen yılın Ekim ayındaki tahmine oranla yüzde yarım daha fazla.

Olivier Blanchard, petrol fiyatlarındaki düşüşün petrol ithal eden büyük ekonomileri olumlu yönde etkilediğini ancak Rusya ve Nijerya gibi petrol ihraç eden ülkelere büyük zarar verdiğini kaydetti. Geçtiğimiz Haziran ayında varil başına 100 dolar olan petrolün fiyatı, şu anda 50 doların da altına indi.

Güney Afrika, Latin Amerika ve Karayib ülkelerindeki ekonomik büyümenin zayıf olmasının arkasındaysa emtia fiyatlarındaki düşüş yatıyor.

Olivier Blanchard, Japonya ve Avrupa ülkelerinin zayıf olan ekonomilerinin döviz kurlarındaki dalgalanmadan yarar sağlayabileceğini belirtti. Doların geçtiğimiz Ağustos ayından bu yana yüzde 7 oranında değer kazanmasının Amerika’daki ekonomik iyileşmeyi yavaşlatabileceğini söyleyen Blanchard, bu durumun Yen ve Euronun değerini yükseltebileceğini vurguladı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG