Erişilebilirlik

IMF'den Euro Bölgesine Uyarı


IMF'den Euro Bölgesine Uyarı
IMF'den Euro Bölgesine Uyarı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa ekonomisini değerlendirdiği yarı-yıllık raporunu açıkladı.

Bölgesel görünüm raporunda, Yunanistan, İrlanda ve Portekiz’de yaşanan mali sorunların Euro kullanan diğer ülkelere ve gelişmekte olan Doğu Avrupa ekonomilerine de yayılacağı öngörüsü yapıldı.

Raporda Türkiye ve ekonomi politikaları da değerlendiriliyor. Rusya ve Ukrayna gibi dış etkenlerle canlanan ekonomilerde cari açıklar konusu düzelirken, iç taleple büyüyen Türkiye, Moldova ve Belarus’da dış açıkların arttığı kaydediliyor. Döviz kurunda %4’lük artışla Türkiye’nin bu alanda güçlü bir pozisyon sergilediği de raporda yer alan ifadeler arasında.

Bölgede kredi miktarında daralma görülürken, Türkiye’de bu alanda iki haneli artışa da dikkat çekiliyor. Türkiye’nin yabancı yatırımlar için cazip bir yer haline geldiğine dikkat çekilen raporda Merkez Bankası’nın para politikaları da geniş biçimde değerlendiriliyor. “Hızlı büyüyen Türkiye, mali istikrarı tehdit eden yabancı sermaye girişi ve hızlı kredi artışını dengelemek için mevduat karşılık oranlarını yükseltti, faiz esnekliğini artırdı, ardından temel faiz oranlarını düşürdü” görüşüne yer veriliyor. Türkiye’nin ayrıca riskli kredileri azaltmak ve enflasyonist baskıları azaltan makro politikalar uyguladığı da raporda yer alan görüşler arasında. IMF’nin raporunda Merkez Bankası’nın yeni para politikasının belli bir başarıyı yakaladığı belirtildi. Ancak raporda devamla: “Bu politikanın enflasyonu önlemek ve kredi bolluğunu sıkılaştırmak konusunda başarılı olup-olmayacağı daha kanıtlanmış değil,” denildi.

XS
SM
MD
LG