Erişilebilirlik

IMF ve Dünya Bankası'ndan Uyarı


IMF ve Dünya Bankası'ndan Uyarı
IMF ve Dünya Bankası'ndan Uyarı

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu IMF, ülkeler arasında para birimleriyle ilgili bir ekonomik savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.

IMF ve Dünya Bankası başkanları, dün ayrı ayrı yaptıkları açıklamalarla para birimleri konusunda artan gerilimin, kırılgan bir dönemden geçen dünya ekonomisini tehlikeye soktuğuna işaret etti.

IMF başkanı Dominique Strauss-Kahn, bazı ülkelerin para birimlerini adeta bir silah olarak kullandığını ve kendi ekonomilerinin büyümesini sağlamak amacıyla başka ülkelerin ekonomilerini tehlikeye attıklarılarını söyledi. Çin gibi hızlı büyümekte olan ülkeleri örnek gösteren Strauss-Kahn, IMF politikalarında etkili olmak isteyen bu ülkelerin, dünya ekonomisinin geleceği için daha fazla sorumluluk alması gerektiğine işaret etti.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick de, hükümetleri gerilimin azaltılması konusunda birlikte çalışmaya davet etti. Zoellick, işbirliği yapılmaması halinde uluslararası yatırımcıların güveninin kaybolacağını söyledi.

Amerika, son haftalarda, Çin’in para birimi Yuan’ın değerini kasıtlı olarak düşük tuttuğu yönündeki eleştirilerini arttırdı. Amerikalı yetkililere göre, Pekin’in dünyada Çin mallarının ucuz kalması amacıyla para birimini düşük tutması, Amerika gibi gelişmiş ülkelerde işsizliği arttırıyor, ekonomiye zarar veriyor.

Japonya, Güney Kore, Tayvan, Tayland ve Kolombiya’da aynı para politikasını izledikleri gerekçesiyle eleştiriliyor.

XS
SM
MD
LG