Erişilebilirlik

IMF Türkiye İçin Büyüme Tahminlerini Düşürdü


Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye’nin 2016 ve 2017 yıllarına ilişkin büyüme tahminlerini düşürdü.

IMF’nin bu hafta başlayacak IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları öncesinde yayımladığı Dünya Ekonomik Görünümü raporunda Türkiye’nin Gayri Safi Milli Hasıla (GSYH) büyüme beklentisi bu yıl için yüzde 3,3, 2017 yılı içinse yüzde 3,0 olarak gösterildi.

Raporun en son geçen Temmuz ayında yayımlanan son güncellemesinde, Türkiye ekonomisinin 2016 yılında yüzde 3,8, 2017 yılında ise yüzde 3,2 oranında büyüyeceği beklentisine yer verilmişti. Yani IMF, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerinde bu yıl için 0,5, 2017 yılı içinse 0,2 puanlık düşüş yapmış oldu

Yeni raporda, Türkiye’de 2016 ve 2017 yıllarında büyümenin son terör saldırıları ve başarısız darbe girişimi sonrasındaki artan belirsizlik yüzünden sekteye uğrayacağı tahmini dile getirilirken, bununla birlikte, makroekonomik politikalarda gevşemenin ekonomiyi destekleyeceği tespitinde bulunuldu.

Raporda, Türkiye’ye yönelikbu yıl için tüketici fiyat artışı beklentisi yüzde 9,8’den yüzde 8,4’e, gelecek yıla yönelik beklenti ise yüzde 8,8’den yüzde 8,2’ye indirildi.

IMF, Türkiye’deki işsizlik oranı için bu yılki tahminini yüzde 10,8’den yüzde 10,2’ye, gelecek yıla ilişkin tahminini ise yüzde 10,5’ten yine yüzde 10,2 seviyesine çekti.

Türkiye’de cari dengeye ilişkin bu yılki tahmin yüzde -3,6’den yüzde -4,4’e revize edilirken, gelecek yıla yönelik tahmin ise yüzde -4,1’den yüzde -5,6 olarak güncellendi.

‘Brexit’in küresel ekonomiye etkisi olumsuz’

IMF raporda, İngiltere’nin AB’den ayrılma kararı alması ve ABD ekonomisindeki yavaşlamanın ardından, küresel ekonomik büyümenin gerileyeceği öngörüsünde de bulundu. Raporda, küresel büyümenin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yılsa biraz toparlanarak yüzde 3,4 olacağı tahminine yer verildi. Bu oranlar, kuruluşun Nisan ayındaki raporuna göre hem bu yıl hem de gelecek yıl için 0,1 puanlık düşüşe tekabül ederken, Temmuz ayındaki son güncellemede yer alan beklenti verileriyle aynı seviyede.

Raporda gelişmiş ülkelerin büyüme tahminlerinde de düşüşe giden IMF, bu ülkelerin geçen yılki yüzde 2,1’lik büyümenin ardından bu yıl yüzde 1,6, gelecek yıl da 1,8 büyüyeceği tahmininde bulundu. Bu oranlar Nisan ayındaki raporda 2016 ve 2017 yılları için sırasıyla yüzde 1,9 ve yüzde 2,0’dı. Temmuz ayındaki güncellemede de, her iki yıl için de yüzde 1,8 seviyesinde büyüme tahmini ortaya konmuştu.

ABD ekonomisi tahminleri de aşağıya doğru revize edildi

Rapordaki düşüş tahminlerinden ABD ekonomisi de payını aldı. IMF, Amerikan ekonomisine ilişkin tahminlerinde de keskin bir düşüş yaparak, en son Temmuz ayındaki güncellemesine göre, bu yılki tahminini yüzde 2,2’den yüzde 1,6’ya, gelecek yıl içinse yüzde 2,5’ten yüzde 2,2’ye düşürdü.

Euro bölgesi için büyüme tahmini ise, Temmuz ayındaki güncellemeye göre, bu yıl için yüzde 1,6’dan yüzde 1,7’ye, gelecek yıl içinse yüzde 1,4’den yüzde 1,5’e yükseltildi. Euro bölgesine yönelik Nisan ayındaki raporda ise bu yıl için yüzde 1,5, gelecek yıl içinse yüzde 1,6 düzeyinde büyüme tahminine yer verilmişti.

Gelişmekte olan ülkelerde büyüme tahmini

Gelişmekte olan ülkelere yönelik büyüme tahminlerinde ise 5 yıl arka arkaya görülen düşüşün ardından bu yıl için küçük bir artış yapılırken, gelecek yıla ilişkin beklenti verisi aynı kaldı. Bu gruptaki ülkelerin büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4,1’den yüzde 4,2’ye çıkarılırken, gelecek yıla ilişkin tahmin ise yüzde 4,6 seviyesinde oldu.

Çin ekonomisine ilişkinse bu yıl için yüzde 6,6, gelecek yıl içinse yüzde 6,2’lik büyüme tahmini ortaya kondu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG