Erişilebilirlik

IMF Türkiye Dahil 54 Ülkenin Kotasını Yükseltti


IMF Türkiye Dahil 54 Ülkenin Kotasını Yükseltti
IMF Türkiye Dahil 54 Ülkenin Kotasını Yükseltti

Uluslararası Para Fonu (IMF) 2008 yılında üzerinde anlaşmaya varılan temsil haklarıyla ilgili değişikliği yürürlüğe soktu.

Reform paketinin yürürlüğe girmesiyle Türkiye dahil 54 ülkenin kotası yükseltiliyor. Kota artışından en fazla yararlanan ülkeler Kore (%106), Singapur (%63), Türkiye (%51), Çin(%50), Hindistan (%40), Brezilya (%40) ve Meksika (%40) olarak sıralandı.

2006 yılında da Türkiye, Çin, Kore ve Meksika’nın kotaları yükseltilmişti.

Reformlar düşük gelirli ülkelerin de IMF’nin karar mekanizması olan 24 üyeli İcra Kurulu’nda nüfuzlarını güçlendirecek.

IMF 2010 yılında, ikinci bir reform paketi daha hazırlamıştı. Bu paketin de üye ülkelerce onaylanması halinde gelişmekte olan ülkelere %9’luk kota aktarımı sağlanacak. Her iki reform paketi yürürlüğe girdiğinde, IMF’deki temsil hakları ve karar mekanizması küresel ekonomideki yeni dengeyi daha sağlıklı biçimde yansıtacak. 2010 yılında üzerinde anlaşılan reformların yürürlüğe girebilmesi için en az 113 üye ülke tarafından onaylanması gerekiyor. IMF’nin toplam 187 üyesi bulunuyor.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

XS
SM
MD
LG