Erişilebilirlik

IMF: ‘Küresel Ekonomi Yeniden Tökezleyebilir’


飞机与组员
飞机与组员

Uluslararası Para Fonu (IMF) dünya ekonomisindeki bazı eğilimlerin “güven telkin edici” olmadığı ve küresel ekonominin yeniden tökezleyebileceği uyarısında bulundu.

Cuma günü açıklanan IMF Dünya Görünümü raporu küresel ekonominin yılın ilk çeyreğinde %4,3 oranında büyüdüğünü ortaya koydu. Ancak raporu yazan uzmanlar Amerika ve diğer gelişmiş ülke ekonomilerindeki zayıflıklara dikkati çektiler ve bu ülkelerden ekonomik canlanma paketlerini sona erdirmeden harcamaları kısma yolları bulmalarını istediler.

Raporda, ayrıca, Avrupa’da yeni gelişmekte olan ekonomilerin 2011 yılında daha önce tahmin edilenden daha yüksek bir hızda büyüyeceği, 2012 de ise bunda yavaşlama görüleceği kaydedildi. Bu tahmin, Türkiye’de iç tüketime dönük talepteki hızlı değişim sürecine bağlandı.

IMF raporunda, 2010 yılının son üç ayında %3,5 düzeyinde olan küresel enflasyonun bu yılın ilk çeyreğinde %4’e çıktığına da işaret edildi. Bu oran, Nisan ayındaki genel görünüm raporunda tahmin edilenin iki katı.

IMG genel görünüm raporunda, Yunanistan ile diğer Avrupa ülkelerindeki krizin yayılabileceği ve Japonya’daki deprem ve tsunami felaketinin olumsuz etkilerinin birçok yerde hissedilmeye devam edeceği de belirtildi. Hızlı büyüyen gelişmekte olan ülkelerin artan ham madde ihtiyacının gıda ve yakıt fiyatlarını yükseltmeye devam edeceği de yine raporda yapılan öngörüler arasında.

XS
SM
MD
LG