Erişilebilirlik

IMF’den Yunanistan Uyarısı


Atina'da bir duvar resminin önünden yürüyen bir Yunanlı
Atina'da bir duvar resminin önünden yürüyen bir Yunanlı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Atina’nın borçlarının idaresinin “sürdürülemez durumda” olduğu uyarısında bulundu.

Atina’dan son borç ödemesini alamayan IMF, Yunan ekonomisinin gelecek iki yıl içinde daha da kötüleşeceği tahmininde bulundu. IMF, ülkenin borçlarının ulusal hasılasının iki kat üstüne çıkacağı tahminiyle bu öngörüyü yaptı.

Uluslararası Para Fonu, on milyarlarca Euro borcu olan Yunanistan’ın ancak Avrupa’nın isteklerinin ötesinde alınacak önemlerle bu borçlarını yönetebilir hale geleceğini vurguladı.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, AB liderleriye imzaladığı son anlaşma konusunda kendi partisi Syriza içinden de büyük eleştiri aldı. 300 üyeli mecliste 162 sandalyesi bulunan Syriza partisinden en az 30 milletvekili anlaşmaya büyük tepki gösterdi.

Yeni kemer sıkma önlemlerini “mantıksız” bulduğunu söyleyen Çipras, bu önlemlerin seçim vaatlerine de ters düştüğünü kabul etti. Ancak Yunan lider, ülkeyi uçurumdan kurtarmak için bu şartlara boyun eğmek zorunda kaldığını kaydetti.

Çipras, kendisini istifaya çağıranlara, “sorumluluklarımdan kaçmayacağım” diyerek cevap verdi.

Yunan bankaları iki haftadır kapalı, halk ancak ATM’lerden günde 60 Euro’ya kadar para çekebiliyor.

Bugün parlamentoda oya sunulan yardım paketi, Yunanistan’ın son beş yılda aldığı üçüncü dış yardım.

Eczacılar bugün anlaşmayı protesto amacıyla kepenk indirdi, memurlar da iş bıraktı. Binlerce Atinalı da sokaklarda gösteri yürüyüşü yaptı. Ancak son bir kamuoyu yoklaması halkın %70’inin yeni önlemlere destek verdiğini ortaya koyuyor.

Bu arada İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Yunanistan’a yardım paketini parlamentolarında oya sunacağını söyledi. Rajoy, bu şekilde halkın Yunanistan’a ayrılacak para konusunda desteğini arayacağını da kaydetti, ancak oylama tarihi hakkında bilgi vermedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG