Erişilebilirlik

IMF Başkanı’ndan Ekonomi Uyarıları


Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, yavaş büyüme, düşük emtia fiyatları ve hükümetlerin olası kemer sıkma politikaları gibi küresel ekonomik sorunların aşılması için tüm dünyanın birlikte hareket etmesi gerektiğini söyledi.

Almanya'da Frankfurt’ta bir etkinlikte konuşan Lagarde, büyümenin uzun süredir çok yavaş olması nedeniyle pek çok kişinin bunu hissedemediğini ve bunun bir çok ülkede sosyal ve siyasi ortam için potansiyel sonuçaları olacağı uyarısında bulundu.

Lagarde, ileri ekonomilerin karşı karşıya kaldıkları zorlukları da örneklendirdi. IMF Başkanı, bu zorlukları ABD'de büyümenin kısmen güçlü dolar yüzünden yatay seyretmesi, Euro bölgesi ülkelerini boğan yüksek işsizlik ve düşük yatırım ile Japonya'yı zora sokan enflasyon ve zayıf büyüme olarak sıraladı.

Lagarde, parlak noktalar dediği olumlu örnekler de verdi. Hindistan'ın büyümesinin güçlü olduğunu ve gelirin arttığına dikkat çekti. Güneydoğu Asya ülkelerinden Endonezya, Malezya, filipinler, Tayland ve Vietnam'ın iyi iş çıkardığını söyledi.

Lagarde bu kazanmımların yayılması için tüm ülkeleri, paylarına düşeni yapmaya ve küresel pakete katkıda bulunmaya çağırdı.

IMF Başkanı, ABD'nin iş gücü arzını yükseltmek için federal asgari ücreti artırması ve az kazananlara da vergi indirimi uygulaması gerektiğini savundu. Lagarde, Avrupa ülkelerinde de gençlerin iş bulabilmesi için daha iyi meslek eğitimleri ve aracı kurumlara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Lagarde, daha fakir ve emtia ihracına bağlı olan ülkelere de ekonomilerini çeşitlendirmelerini tavsiye etti ve “Büyümenin ivmesi zayıf, riskler muhtemelen artıyor ve ekonomik güven ortamı yok. Artık liderlik zamanı. Artık işbirliği zamanı” diye konuştu.

IMF’in Dünya Ekonomik Görünüm raporu gelecek hafta açıklanacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG