Erişilebilirlik

IMF Başkanına Mahkeme Yolu


Fransız siyasetçi Christine Lagarde, işadamı Bernard Tapie’ye devlet hazinesinden 400 milyon Euro verilmesini kararlaştırılan özel tahkim mahkemesini toplayarak kamu malını zarara uğratmak suçundan yargılanacak.

Fransa’da 20 yılı aşkın süredir devam eden ve artık Fransız devletiyle işadamı Bernard Tapie arasında yılan hikayesine dönen ‘Adidas Davası’, sorunu çözmek için özel bir tahkim mahkemesi oluşturan dönemin Ekonomi Bakanı Christine Lagarde’ın da başını yiyebilir. Fransa’da bakanları görevleri sırasında aldıkları kararlarla ilgili olarakyargılama yetkisine sahip olan tek mahkeme Cumhuriyet Adalet Mahkemesi (CJR), Adidas Davası kapsamında, daha önce dosyadan ayrılması kararlaştırılanLagarde’ın da yargılanmasını kararlaştırdı.

İşadamı Bernard Tapie, sahibi olduğu Adidas’ın Credit Lyonais Bankası tarafından satışı sırasında zarar ettiğini dile getirerek mahkemeye gitmişti. Defalarca alınan kararlarla çıkmaza giren davaya Elysee Sarayı el koymuş, Elysee’nin talimatıyla eski Ekonomi Bakanı Lagarde, 2007 yılında özel bir tahkim heyeti kurmuştu. Heyet, 2008 yılında Tapie’ye devlet hazinesinden 405 milyon Euro ödenmesini kararlaştırmıştı. Ancak iktidarın değişmesiyle harekete geçen soruşturma hakimleri karar hakkında, ‘çete kurarak yolsuzluk yapma’ iddiasıyla yeniden soruşturma başlatarak, kararı Şubat 2015’te bozmuştu. Bozma kararaının ardından Tapie Dosyası’nı yeniden ele alan Yargıtay, 3 Aralık 2015’te işadamı Bernard Tapie’nin 405 milyon Euro’yu devlete iade etmesini kararlaştırdı.

IMF Başkanı Lagarde’a kötü sürpriz

Mahkeme, Tapie’ye 405 milyon Euro ödenmesi kararında imzası olan Christine Lagarde’ı, Eylül ayında saatlerce ifadesini aldıktan sonra, olayda dahli olmadığına kanaat getirerek yolsuzluk dosyasından çıkarmıştı. Ancak özel mahkeme CJR’in aldığı yeni karar 2016 Haziran ayında görev süresi dolacak olan ve yeniden IMF Başkanlığı’na aday olmak isteyen Lagarde için kötü bir sürpriz oldu. IMF yönetimi, daha önce olduğu gibi bu kararda da Lagarde’ın arkasında olduğunu ve başkana tam güven duyduklarını açıkladı. Fransız Ekonomi Bakanı Michel Sapin da, ‘Lagarde, suçu ispatlanıncaya kadar masumdur. Görevine devam etmesinde bir sakınca yoktur’ dedi.

Lagarde’dan karşı dava

Christine Lagarde ise yazılı bir açıklama yaparak, ‘Bu davada her zaman devletin yanında oldum ve yasalara uygun hareket ettim’ dedi. Lagarde bu karar aleyhinde mahkemeye başvuracağını açıkladı. Lagarde, kendisinin tahkim heyetine karışmadığını ve karara müdahale etmediğini savunuyor. Ancak aynı görüşte olmayan hakimler, IMF’nin güçlü başkanı Lagarde’ın ‘Tahkim Heyeti kurularak yargılama yapılmasına karşı çıkması, en azından devlet kasasından bu kadar yüklü bir miktar gitmeden önce hem politik hem de finansal açıdan son derece hassas olan kararı temyize götürmesi gerektiğini’ savunuyor. Hakimler özellikle Bernard Tapie’nin dönemin Cumhurbaşkanı Sarkozy ile yakın ilişkisinin bilinmesi nedeniyle bu ödemenin bütün yasal yollar kapandıktan sonra yapılması gerektiğini dile getiriyor.Ayrıca Lagarde’ın bir danışmanının kendisine yazdığı, ‘böyle bir mahkeme kurulmasını şiddetle hatalı buluyorum ve önermiyorum notunu da delil olarak sunuyor.

Lagarde ise kararın alınmasında kendisinin hiçbir dahli olmadığını söylüyor. Ancak hakimler bu savunmaya karşı Lagarde’ın yargılama döneminde, yani 2007-2011 yılları arasında, Sarkozy’i Elysee Sarayı’nda 52 kez şahsen ziyaret ettiğine dikkati çekiyor.

Lagarde bu iddialara Ağustos 2014’te verdiği ifadede, ‘Bu davayı dönemin cumhurbaşkanıyla veya başka kimseyle konuşmadım. Şimdi baktığımda çekinmem gerektiğini kavrıyorum. Fakat o dönemde beni kaygılandıracak bir karar gibi görünmedi. Beni bu yönde açıkça uyaran bir danışman notu da yok. O nedenle de kararı temyize götürmedim’ diye savunma yapmıştı.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG