Erişilebilirlik

IMF Toplantılarına Yunanistan'ın Borç Krizi Damgasını Vurdu


Atina için bir mali kurtarma planı hazırlanması konusunda görüşbirliğine varıldı

Uluslararası Para Fonu maliye bakanlarının Washington’da düzenlediği toplantıda Yunanistan’ın borç krizi başlıca gündem maddesi oldu.

Yunanistan Maliye bakanı Yorgo Papaconstantinou, Washington’daki Uluslar arası Para Fonu ve Dünya Bankasının bahar toplantıları sırasında diğer bakanlarla ikili görüşmelere bulundu.
Papaconstantinou, Para Fonu başkanı ve üst düzey Avrupalı yetkililerin dışında Amerika Maliye Bakanı Timothy Geithner ile de biraraya geldi.

Geithner görüşme sonrası yaptığı açıklamada yetkilileri, bir kurtarma planını uygulamaya sokma konusunda hızla hareket etmeye çağırdı.

Yunanistan Avrupa ülkelerinden yaklaşık 40 milyar dolar acil kredi ve Para Fonundan da 13 milyar dolar ek yardım istiyor.

Atina hükümeti kamu sektöründe çalışanların ücretlerinde kesinti yapan, emekli maaşlarını donduran ve vergileri arttıran bir kemer sıkma paketini uygulamaya sokmuş bulunuyor. Protesto gösterilerine yolaçan kemer sıkma paketi Atina hükümeti üzerinde siyasi baskıları arttırdı.

Uluslararası Para Fonu IMF direktörü Dominique Strauss-Kahn düzenlediği basın toplantısında Yunan halkını, kendilerine yardım eden IMF’den korkmamaya çağırdı.

IMF’in, zor durumdaki ülkelere yardım için kurulmuş bir örgüt olduğunu vurgulayan Strauss-Kahn, bugün Yunanistan’ın zor durumda olduğunu, yarın bir başka ülkenin aynı duruma düşebileceğini ancak IMF’nin tüm uluslararası topluluk adına gerekli tavsiye ve yardımı sağlamaya çalıştığını söyledi.

Maliye bakanları, Yunanistan dışında büyük hükümet borçlarının küresel ekonominin düzelmesine yönelik oluşturduğu tehditi de görüştü.

Strauss-Kahn, IMF’nin önümüzdeki aylarda borç yükü, işsizlik, gelişen ülkelere sermaye akışı ve mali kriz yaratma riski taşıyan uygulamaları ele alacaklarını açıkladı.

IMF’nin Asya ve Pasifik bölümünün başkanı Anoop Singh, Asya’nın küresel ekonomik iyileşmeye öncülük ettiğini, Asya ülkelerinin çoğunda ekonomik büyümenin kriz öncesi düzeye eriştiğini söyledi

Asya’nın ilk kez diğer bölgelerden daha fazla küresel düzelmeye katkıda bulunduğunu belirten Singh, Asya ekonomilerindeki canlanmaya geçmişteki gibi ihracat değil iç talebin öncülük ettiğine dikkat çekti.

Uluslararası Para Fonu yetkilisi, Asya’nın en büyük ekonomilerinden Çin’in, iç tüketimi arttırmak için parasının değerini yükseltmesi gerektigi gerçeğini kavradığını da vurguladı.

XS
SM
MD
LG