Erişilebilirlik

IMF Amerika Tahminini Değiştirdi


IMF Amerika Tahminini Değiştirdi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00
Otomatik harcama kesintilerinin başlaması için belirlenen 1 Mart tarihi öncesinde Kongre’de Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasında uzlaşma sağlanamadı. Bu nedenle de kamu harcamalarında 85 milyarlık harcama öngören kesintiler başladı. Ekonomistler, kesintilerin etkisinin hemen hissedilmeyeceğini söylüyor, ancak federal harcamalar azaltılmaya başladı bile.

Otomatik harcama kesintilerinin başlamasıyla, bazı federal daireler işe alımları durdurdu. Federal Havacılık Dairesi, 40 bin kişinin çalışma saatlerini kesti.

Federal Havacılık Dairesi'nden Gary Perusse, “Muhtemelen, ev borcumu gelecek ay ödeyemeyeceğim, mutfak masraflarından kısacağım, benzin fiyatlarının da her geçen gün arttığı düşünülürse durum daha da ciddi,” diyor.

Kesintiler, gümrük memurları, sahil güvenlik ekipleri ve öğretmenlerle gıda müfettişlerini de etkileyecek.

Yoksulluk yardımı ve işsizlik maaşı alanlar da etkilenecekler arasında.

Bütçe uzmanı Scott Collender, zaten çok yavaş büyüyen ekonominin bu kesintilerle negatif büyümeye geçeceği görüşünde: “Yatırım harcamaları, tüketim harcamaları ve ticaret olmazsa, bir de bunun üzerine kamu harcamaları eklenirse ekonomi ciddi oranda sarsılır.”

Kesintilerin ekonomik büyümeyi %0,5 oranında küçülteceği tahmin ediliyor. Bu yüzden de Uluslararası Para Fonu IMF Amerika için büyüme tahminlerini revize etti.

IMF Sözcüsü William Murray, “Kesintilerin ne kadar az ya da çok yapılacağı son derece önemli. Bu aynı zamanda küresel ekonomiyi etkileyecek,” şeklinde konuşuyor.

Uzmanlar, harcama kesintilerinin, Amerika’nın dış ülkelerden aldığı mallara olan talebi azaltacağı görüşünde.

Ekonomist Charles Konigsberg, “İşin kötü tarafı bu krizden kaçınmak mümkündü, bu herkesin kayba uğrayacağı bir durum, kazanan yok,” diyor.

Kesintiler başlamadan önce, ekonomi canlanma belirtileri gösteriyordu.

Başkan Obama, Kongre ile görüşmelerin sürdürüleceğini söyledi: “Kongre, bir hafta, ya da bir ay ya da üç ay sonra daha mantıklı hareket ederse, hala ekonomiyi canlandırmak için fırsat kapıları olacağı inancındayım.”

Bu arada bir grup ekonomist ise kesintilerin gerekli, ancak bu hızda yapılmasının yanlış olduğunu bildirdi.

200 üyeli Ulusal Özel Sektör Ekonomistleri Birliği’nin anketine katılan uzmanların çoğu, kesintilerin 10 yıla yayılan bir süreçte yapılmasının daha doğru olduğu görüşünde.

Birlik Başkanı Ken Simonson, Amerika’nın Sesi’ne verdiği özel demeçte, karmaşık vergi sisteminin de basitleştirilmesini istediklerini söyledi. Ulusal Özel Sektör Ekonomistleri Birliği üyeleri vergi reformuyla, devletin daha fazla gelir elde edebileceğini de düşünüyor.

Ken Simonson, “Yaptığımız anket, birliğe üye ekonomistlerin, her ne kadar kesintilerin gerekli olduğuna inandığını ortaya koysa da 1 Mart günü sürecin otomatik olarak başlatılmasına karşı çıktıklarını gösteriyor. Ekonomistler, kesintilerin hemen değil zamana yayılarak yapılmasını ve mutlaka vergi reformunun sürece dahil edilmesini istiyor,” diyor.

Ulusal Özel Sektör Ekonomistleri Birliği üyeleri, kesintilerin yoksul ve yaşlılara yardımda bulunan sosyal programlardan yapılması gerektiğine de inanıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG