Erişilebilirlik

IBM'den Beş Yılda 5 Yeni Teknoloji


IBM'den Beş Yılda 5 Yeni Teknoloji
IBM'den Beş Yılda 5 Yeni Teknoloji

IBM önümüzdeki 5 yıl içinde 5 yeni teknoloji geliştirecek. Üç boyutlu cep telefonları ve çok daha uzun süre giden piller önümüzdeki birkaç yıl içinde oldukça yaygın hale gelebilecek teknolojik gelişmelerden sadece ikisi. Bilgisayar devi IBM teknoloji dünyasındaki araştırmaların ufkuna baktı ve yarının yenilikleri olacak beş yeni teknoloji seçti.

IBM’in Baş Bilimadamı John Cohn, her bir teknolojiyi tasarlamanın farklı zaman aldığını ve 2015 yılında bu teknolojlere aşina olacağımızı, bunların günlük hayatımızın birer parçası haline geleceğini söylüyor. Cohn, üç boyutlu teknolojinin şirketin ‘Beşte Beş’ listesinde ilk sırada yer aldığını söylüyor. Sinema filmleri ve televizyonun üç boyutlu sisteme geçmeye başladığını söyleyen Cohn, bu teknoloji sayesinde İnternet’te gezinme ve arkadaşlarımızla konuşma şeklimizin tamamen değişeceğini belirtiyor.

John Cohn akıllı cep telefonlarının üç boyutlu sistemde çalışacağını ve gözlük gerektirmeyeceğini söylüyor. ”Başka bir kentte yaşayan arkadaşınızın sizi aradığını ve tıpkı Star Wars filminde Prenses Leia gibi arkadaşınızın önünüze fırlayacağını hayal edin” diyen Cohn bunun optik bilimi olduğunu, ışığın göze ayrı ayrı girerek üç boyutlu algısı yarattığını, beynin de bu görüntüyü üç boyutlu olarak algıladığını söylüyor. Uzman, bu teknolojinin, iletişimi çok daha özel kılacağını belirtiyor. Gelecekte cep telefonlarımızla üç boyutlu olarak iletişim kurarken şarjımızın bitmesi kaygısını yaşamayacağımızı söyleyen Cohn, yeni bataryaların çok daha dayanıklı olacağını kaydediyor.

John Cohn bu yeni pil teknolojisini şöyle anlatıyor: ”Uzmanlarımız yeni pillerin kimyasını araştırıyor. Bunlar lityum hava pilleri. Bizim gibi nefes alan ve nefes alarak şarj olan piller düşünün. Siz gece uyurken başucunuzda duran cep telefonunuzun pilleri kendi kendini şarj edecek. Yeni piller mevcut telefon pillerinden 10 kat daha uzun süre dayanacak. Bu da kullanımı daha rahat olmasının yanısıra daha az sayıda pilin çöpe atılması anlamına gelecek.”

IBM’in listesinde üçüncü sıradaki teknolojiyse enerjiyle ilgili. Şirket bilgisayarlarımızdan yayılan ısıyı yakalayıp yeniden kullanacak bir teknoloji geliştirmek istiyor. Cohn bunu şöyle açıklıyor:

”Bilgisayarlarımız ve büyük veri merkezleri çok fazla miktarda ısı yayıyor. Bu kadar ısı şu anda boşa gidiyor. Binaların bacalarından emilip dışarıya atılıyor. Uzmanlarımız bilgisayarlardaki çiplerin içine giren küçük kanallar geliştiriyor. Bu kanalların ısıyı alıp ısı pompalama teknolojisiyle binaları ısıtma, hatta soğutmada kullanılır hale getirilmesine çalışıyor. Enerji bu şekilde yeniden kullanılacak ve bilgisayarlar enerji tasarrufu yapar hale gelecek.”

Ulaşımdaki gelişmelerse bir yerden bir yere gitmeyi çok daha kolaylaştıracak. Cohn şöyle konuşuyor:

”Küresel Konumlandırma Sistemi aygıtınız size trafiğin nerede sıkıştığını bildiriyor olabilir. Uzmanlarımız şimdiyse trafik tahmin teknolojisini kullanıyor. Trafiğin nerede yoğun olduğunu saptamakla kalmayıp trafik tıkanıklıklarının nerede olacağını tahmin edebilen bir teknoloji. İnsanların araçlarında gidip geldiği günlük rotalarını, uçak ve trenlerin varış zamanlarını kullanarak herkese kişiselleştirilmiş talimatlar vereceğiz. Böylece trafiğin tıkanmasını beklemektense trafiğin nerede tıkanacağını önceden görüp önleyecek ve ulaşımı herkes için daha kolay hale getireceğiz.”

IBM yetkilisi Cohn, veri teknolojileri geliştirildikte herkesin çevreyi korumaya daha çok katkıda bulunacağını söylüyor:

”İnsanlar yaşamlarının içinde hareket ederken dizüstü bilgisayarları, cep telefonları, hatta otomobilleri birbirine bağlı hale gelecek. Hepsi veri topluyor olacak ve insanlar trafiğin akışı, havanın akışı, hatta sismik faaliyetler hakkında bilgi toplayıp paylaşacak. Cep telefonlarınızdan elde ettiğiniz bilgiler bilim adamlarına depremler ve tsunamiler hakkında bilgi verecek. Böylece herkes bilim adamı yurttaşlar haline gelecek. İşte IBM olarak öncelik vereceğimiz beş teknoloji.”

XS
SM
MD
LG