Erişilebilirlik

Illinois Önseçimini Romney Kazandı


Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığı için yapılan önseçimlerde Illinois eyaletini eski Massachusetts Valisi Mitt Romney kazandı. Romney oyların yüzde 47’sini alırken, baş rakibi eski Pennsylvania senatörü Rick Santorum oyların yüzde 35’ini kazandı. Illinois önseçiminde Texas milletvekili oyların yüzde 9’unu, eski Temsilciler Meclisi başkanı Newt Gingrich ise oyların yüzde 8’ini aldı.

Romney, Illinois gibi önemli bir eyaletin önseçimini kazanarak konumunu daha da güçlendirdi, ancak rakiplerinin yarıştan çekilmesi beklenmiyor.



Associated Press haber ajansına göre önseçim sonuçlarına göre Romney’i destekleyen 563 delege var. Santorum’u destekleyen delege sayısı 263. Cumhuriyetçi Parti başkan adaylığını kazanabilmek için 1144 delegenin desteği kazanılması gerekiyor. Delegeler eyaletlerde yapılan önseçim sonuçlarına göre dağıtılıyor.

Cumhuriyetçi Parti’nin bundan sonraki önseçimi güneydeki Louisiana eyaletinde yapılacak. Cumartesi günü yapılacak olan Louisiana önseçiminde Santorum’un avantajlı olduğu düşünülüyor.

Mitt Romney, Illinois eyaletinde başrakibi eski Pennsyvania senatörü Rick Santorum’u ağır bir yenilgiye uğrattı.

Dixon, Illinois… Amerika’nın 40’ncı başkanı, Ronald Reagan’ın çocukken yaşadığı şehirlerden biri… Buradaki seçmenler Cumhuriyetçi Parti’nin en önemli isimlerinden olan Reagan’ı unutmuş değil.

Eczacı Everette Brooks ve eşinin Dixon’da çiçekçi dükkanı var. Regan’ın ziyaretini hatırlıyor: “Ronald Reagan’ın anısı hala taze. Çoğumuz onu unutmuş değiliz. Onu hatırlamayan tek insanlar Washington’dakiler sanki…"

Senatör Santorum, önseçimden önce konuşmalarında Reagan’a atıfta bulunuyordu: "Ancak bu da Santorum’un konumunu güçlendirmesine yaramadı. Ekonomik tecrübesine güvenen Everette Brooks da Romney’e oy verdi," dedi.

Eczacı Everette Brooks, "Bizim işimizde dağıtım çok önemli. Benzin fiyatlarının artması da bize büyük zarar veriyor. Obama’nın da umurunda değil," şeklinde konuşuyor.

Carla Brooks da küçük işletmeleri zora sokan sorunlar arasında benzin fiyatlarının sadece sonuncusu olduğunu kaydetti: “Değişimi görüyorsunuz. İnsanlar çiçek almıyor artık. Paralarını daha idareli kullanıyorlar. Biz de bunu farkediyoruz.”

Dixon’daki Ronald Reagan müzesinde kurul üyesi Ann Lewis, “Bankacılar kurtuldu, vatandaş hala sıkıntı çekiyor,” diyor.

Lewis, bölgedeki ekonomik sorunları işsizliğe bağlıyor: “Dixon’da Aralık ayı sonu itibariyle işsizlik oranı yüzde 9,8 idi. Yani bütün mesele istihdamla ilgili…”

Illinois eyaletinde seçmenler Romney’e destek verdiklerini çünkü, tecrübe bakımında ekonomik sorunlara en etkili çözümü onun bulabileceğini düşünüyor.

Ancak Cumhuriyetçi Parti’nin adayı kim olursa olsun, Carla Brooks Kasım ayında yapılacak genel seçime baktığını söylüyor: “Sadece Obama’yı yenmelerini istiyorum.”

XS
SM
MD
LG