Erişilebilirlik

‘İlk Sığınmacılar Haftaya Geri Gelecek’


Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevat Zarif (arşiv fotoğraf)
Mevlüt Çavuşoğlu ve Cevat Zarif (arşiv fotoğraf)

İran'lı mevkidaşı Cevat Zarif ile birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB ile dün varılan anlaşma gereği, sığınmacıların önümüzdeki hafta kabul edilmeye başlanacağını söyledi. Zarif ise Suriye’deki ateşkesin bölgeye kalıcı barış getirmesini umduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı Cevat Zarifi ile Çırağan Sarayı'nda baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk sözü alan Bakan Çavuşoğlu, konuşmasına Beyoğlu'nda kaymakamlık önündeki canlı bomba saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyerek başladı. Çavuşoğlu, terörle mücadelenin içeride ve dışarıda, kararlı bir şekilde süreceğini vurgulayarak, "Tüm dünyadan da başta Avrupa olmak üzere beklentimiz budur. 'Amasız' bir şekilde terörle mücadelede ortak hareket etmemiz lazım" diye konuştu.

Suriye'de ateşkesin sağlanması konusunda iki tarafın birlikte hareket ettiğine dikkat çeken Çavuşoğlu, bu fırsatın kalıcı ateşkes ve siyasi çözümün sağlanması için iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, Suriye'nin toprak bütünlüğünün her iki ülke için de önemli olduğunu vurgulayarak, bu konuda gerekli her türlü çabayı sarf etmeye devam edeceklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, sığınmacı krizinin çözülmesi amacıyla AB ile dün varılan anlaşmaya dair bir soru üzerine, sığınmacıların önümüzdeki hafta kabul edilmeye başlanacağını söyledi. Çavuşoğlu, "Vardığımız anlaşmaya göre 20 Mart'tan sonra Yunan adalarına, 5 adaya ulaşan göçmenlerin hepsini Türkiye'ye alacağız ama bu uygulama için 15 günlük süre gerekiyor. Var olanların boşaltılması geriyor. Yarına kadar bu adalara varan mültecilerin boşaltılması gerekiyor. Yani Yunanistan'a, anakaraya gitmesi gerekiyor. Yarından itibaren gelenler alınacak ve Türkiye'ye yaklaşık 2 hafta sonra göçmenler gelecek bu anlaşma gereği ve aynı gün, aldığımız kaçak göçmen sayısı kadar Suriyeli göçmeni AB alacak. Aynı gün. Şu anda zaten bu konuda tespitler yapıldı ve bundan sonraki süreçte de 1'e 1 olacak. Biz ne kadar alırsak aynı gün o kadar sayıda Suriyeli’yi AB ülkeleri yeniden yerleşim için almış olacak" şeklinde konuştu.

AB'den gelecek 3 milyar avroluk mali destekle ilgili de bu kaynağın Suriyeliler için kullanılacağını vurgulayan Çavuşoğlu, hangi alanlara harcama yapılacağını da somutlaştırdıklarını söyledi. Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar için tek başına 10 milyar avroya yakın harcama yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, AB üyesi 28 ülkenin, vereceği 3 milyar avroyu çok bulmasını ve tartışmasını eleştirdi. Anlaşmanın "konsensus" ile yapıldığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu konudaki itirazların Türkiye'nin değil AB'nin sorunu olduğunu ifade etti. Çavuşoğlu, "Herhangi bir AB ülkesinin bu konuda itiraz etmesi bizi bağlamaz" diye konuştu.

Çavuşoğlu, vize serbestisi anlaşmasıyla ilgili soruya verdiği yanıtta da, Türkiye'nin gerekli 72 kriterin yarıdan fazlasını karşıladığını ve Meclis'e gelecek yeni reform paketiyle ve diğer adımlarla da 4 Mayıs'a kadar geri kalan kriterleri karşılamayı hedeflediklerini aktardı.

Çavuşoğlu, vize serbestisinin uygulanma tarihine ilişkin "AB kurumları karar mekanizmasını işletecekler, parlamento dahil kurumlardan karar alacaklar, haziran sonuna ancak yetişebiliyor. Dolayısıyla bu konuda mutabakata vardık. Herhangi bir değişiklik yok" dedi.

‘Biz İran’la birlikte Suriye’nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz’

Çavuşoğlu, PYD'nin Suriye'de federasyon ilan etmesiyle ilgili bir soruya, "DAEŞ'le mücadele ediyor diye terör örgütü meşru görülemez" şeklinde yanıt verdi. Çavuşoğlu, "PYD, DAEŞ ile Suriye'nin toprak bütünlüğü, Suriye'nin özgürlüğü için mücadele etmiyor ki. Kendisine kanton oluşturmak için, Suriye'nin topraklarının belli bir bölümünü işgal etmek için mücadele ediyor. Özgürlük için mücadele etmiyor, kendisi için mücadele ediyor. Bundan karşıydık. Bunu tüm konuşmalarımızda vurguladık. Endişelerimizde de haklı çıktık. Bugün YPG, PYD gerçek yüzünü tüm dünyaya gösterdi. Bizim bildiğimiz yüzünü tüm dünyaya gösterdi. Tüm dünya gördü. Suriye'yi bölmek istiyorlar. Buna karşıyız. Biz İran'la birlikte Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz, dolayısıyla bu tür girişimlere karşıyız ve karşı olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Daha sonra söz alan İran Dışişleri Bakanı Zarif ise Suriye ve Irak’ın toprak bütünlüğünün garanti altına alınması gerektiğini söyledi. Türkiye ile olan ilişkilerine çok önem verdiklerini belirten Zarif, “Bölgesel konularda ortak fikirlere sahibiz. Tehditlerin ve risklerin farkındayız. Aşırıcılık, mezhepçilik, bölgedeki çatışmalar bunların hepsi bizim ortak olarak gördüğümüz tehlikelerdir. İşbirliği yaparak bu tehlikelere son vermek istiyoruz. Suriye ve Irak'ın toprak bütünlüğü garanti altına alınmalı. Biz bölgemizde huzur istiyoruz” dedi.

Suriye’deki ateşkesin bölgeye kalıcı barış getirmesini umduğunu belirten Zarif konuşmasını şöyle sürdürdü; ”Suriye’de şu an müzakereler başlamıştır. Bir süredir ateşkes ilan edildi. İnşallah bu ateşkes sonucunda da kalıcı bir barış ortamı sağlanır ve Suriye’nin içindeki tüm halklar kalıcı bir barışa ulaşır. Konuşma, müzakere yolu ve anlaşarak iki ülkenin bölgeye olumlu yönde etkili olacağına inanıyoruz”

İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Çavuşoğlu'ndan sonra İstanbul'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla da görüştü
İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Çavuşoğlu'ndan sonra İstanbul'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla da görüştü

Davutoğlu'yla görüşme

Bu arada Zarif’in Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya geldi. Dolmabahçe’deki çalışma ofisinde, 1 saat 15 dakika süren görüşmede görüşmede Suriye ve Irak olmak üzere bölgedeki gelişmelerin ele alındığı öğrenildi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG