Erişilebilirlik

İlk Seçim Bölgesinde Obama ve Romney Berabere Kaldı


Arşiv
Arşiv
New Hampshire eyaletine bağlı Dixville Notch kasabası, Amerikalı seçmenlerin en erken sandık başına gittiği seçim bölgesi.

6 Kasım’ın ilk dakikalarında oyunu kullanan Dixville Notchlu seçmenler ilk kez bir tarih yazdı. Gece yarısı oylarını kullanan toplam 10 seçmenin tercihi, Amerika genelinden hiç farklı değil: 5 oy Başkan Barack Obama’ya giderken, diğer 5 oyu da Cumhuriyetçi Partili aday Mitt Romney aldı.

Seçimin hemen öncesinde kamuoyu yoklamaları iki adayı da başa baş gösteriyordu.

Kanada sınırına 30 kilometre mesafede bulunan Dixville Notch’ta 2010 seçimlerine göre toplam 12 kişi yaşıyor. Dixville Notch’taki on seçmenden üçü Cumhuriyetçi Parti’ye, ikisi Demokrat Parti’ye kayıtlı. Diğer beş seçmen de bağımsız.

2008 yılında Dixville Notchlu seçmenler 15 oyla Barack Obama’yı, 6 oyla da Cumhuriyetçi Partili aday John McCain’i tercih etmişti.

Ağırlıklı olarak Cumhuriyetçi Parti’ye kayan Dixville Notch’ta çıkan sonuçlar her zaman nihai sonuçla uyuşmuyor. Dixville Notchlular 1960 yılında sıfıra karşı 9 oyla, John F. Kennedy’ye karşı mücadele veren Richard Nixon’u seçmişti. Ama o yıl seçimi Kennedy kazandı.

1992 ve 1996 seçimlerini üst üste kazanan Bill Clinton da, Dixville Notch’taki seçimleri kaybetmişti.

Obama kampanyayı noktaladı

Başkan Obama dün gece kampanyasına Iowa eyaletinde yaptığı konuşmasıyla son verdi. Des Moines'daki konuşma Obama'nın aynı zamanda - seçimi kazansa da kazanmasa da - son kampanya konuşması oldu. Amerika'da başkanlar en fazla iki dönem üst üste seçilebiliyor.

Barack Obama başkanlık macerasına 2008 yılı başında Iowa'da kazandığı Demokrat Parti önseçimiyle başlamıştı. Obama bu nedenle son kampanya konuşmasını da bu eyalette yapmaya karar verdi.

Başkan'ın eşi Michelle Obama'yı sahneye ünlü folk rock sanatçısı Bruce Springsteen getirdi. Amerika'da işçi ve emekçi kesime yönelik şarkılarıyla tanınan ve "The Boss" (Patron) adıyla anılan Springsteen, dört aydır Başkan Obama'nın kampanyasına destek veriyor. Obama'nın seçimi kazanması da kritik eyaletlerdeki bu kesimden alacağı desteğe bağlı.

Başkanın seçimin yapılacağı bugünü senatörlük yaptığı dönemde seçim bölgesi olan Chicago'da basketbol oynayarak geçireceği bildiriliyor.

Cumhuriyetçi Parti adayı Mitt Romney ise seçim günü de kampanyasına devam edecek.

Washington Post gazetesi ve ABC televizyonunun son yaptığı ortak kamuoyu yoklamasıysa sandık başına gitmeyi planlayanların yüzde 50'sini Obama, yüzde 47'siniyse Romney'den yana gösteriyor. Ancak bu anketin hata payı yüzde 2 buçuk.
XS
SM
MD
LG