Erişilebilirlik

İlk Raund Baba Le Pen’in


Fransa’nın aşırı sağ partisi Front National’de (FN) kurucu başkan baba Jean Marie Le Pen ile Genel Başkanlığı devralan kızı Marine Le Pen arasındaki şiddetli iktidar savaşı bütün hızıyla sürüyor. Onursal başkanlık ve parti üyeliği sıfatlarını Genel Kurul’a kadar askıya alan kızına karşı mahkemeye başvuran baba Le Pen, mahkemeyi kazandı.

Nanterre Adliyesi’ne başvuru yapan Jean Marie Le Pen, kızının liderliğini yaptığı parti yönetimi tarafından 4 Mayıs’ta alınan “onursal başkanlığı askıya alma” kararının iptalini istemişti. Le Pen, kendisinin Genel Kurul kararıyla onursal başkanlığa atandığnı, bu yetkiyi geri alma hakkının da yalnızca Genel Kurul’a ait olduğunu iddia etti. Baba Le Pen’in başvurusunu değerlendiren mahkeme heyeti, üyeliği askıya alma kararını usülden bozarak, “Parti yönetimi Jean Marie Le Pen’in tüm üyelik ve onursal başkanlık haklarını yeniden teslim etmelidir” hükmünü getirdi. Bu karara göre yönetim, Jean Marie Le Pen’e partideki tüm yetkilerini ve odasını geri vermek zorunda kalacak.

Rövanş 10 Temmuz’da

Genel Başkan Marine Le Pen, babası hakkında aldıkları askı kararının olağanüstü Genel Kurul’a kadar geçici olarak alındığını, her durumda 10 Temmuz’da yapılacak olağanüstü Genel Kurul toplantısında babasının üyeliğinin sona ereceğini duyurdu. Le Pen, “10 Temmuz’da üyelerin kararını kamuoyuna açıklayacağız” dedi.

Genel Sekreter Nicolas Bay de, “10 Temmuz’a kadar hiç bir yönetim toplantımız yok. 8 gün kaldı. Jean Marie Le Pen’in geri dönmesi hiçbir şeyi değiştirmeyecek” dedi.

Eşcinsel olduğu için baba Le Pen’in hedefi haline gelen kızının sağ kolu Genel Başkan Yardımcısı Florian Philippot, mahkeme kararını temyize götüreceklerini duyurdu.

Son darbe 10 Temmuz’da

FN’in 10 Temmuz’da yapacağı Olağanüstü Genel Kurul’da partiyi babasının temsil ettiği “faşist” görüntüsünden kurtarmaya ve modernleştirmeye çalışan Marine Le Pen, parti kurumlarının değişimini oylara sunacak. Babasıyla da son hesabını Genel Kurul’da görecek olan Marine Le Pen, kurumsal değişiklik bölümünde babası için oluşturulan “Onursal Başkanlık” makamının da iptalini isteyecek.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG