Erişilebilirlik

İlk Brifinge Yemin Töreni Damgası


Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Amerika’nın 45.Başkanı Donald Trump’ın geçen Cuma günkü yemin töreninin “bugüne kadar en fazla izlenen yemin töreni” olduğunu vurguladı. Spicer, bu konuda hiçbir soru işaretinin bulunmadığını belirtti.

Beyaz Saray’daki ilk günlük basın brifingini veren Spicer, Trump’ın iktidarı resmen devraldığı töreni, ekranları başındaki 30 milyonu aşkın izleyiciye, alandaki birkaç yüz bin kişi ve sosyal medya ile internet üzerinden izleyenler de dahil edildiğinde “on milyonlarca” kişinin takip ettiğini söyledi.

Medyada Obama’nın 2009 yılında ilk göreve geldiğindeki yemin törenine katılım ile Trump’ın törenine katılımı havadan göstererek karşılaştıran fotoğraflar yayınlanmıştı. Karşılaştırmada 2009 yılına ait fotoğrafta kalabalığın çok daha büyük olduğu görülüyor.

Spicer geçen Cumartesi günü Beyaz Saray’da gazetecilere oldukça sert bir tonda açıklama yaparak, “Bu, hem katılım hem de dünya genelinde takip açısından bugüne kadar en fazla sayıda kişinin tanıklık ettiği yemin töreniydi, nokta” diye konuşmuştu. Spicer’in bu tespitine dayanak hiçbir belge sunmaması ve adeta ‘azarlar’ bir tonda hitap ettiği gazetecilerden soru almaması eleştiri konusu olmuştu. Başkan Trump da, yine medyayı eleştirmeyi sürdürerek, tören sırasında Kongre önündeki “National Mall” olarak bilinen uzun parkta 1,5 milyon civarında kişinin olduğunu öne sürmüştü.

Spicer Pazartesi günkü brifinginde, tören gününde metroyu kullananlara ait paylaştıkları bilginin doğru olmadığının ortaya çıktığını kabul etti, ancak törenin bugüne kadar en fazla izlenen yemin töreni olduğunun şüphe götürmediğini savundu.

Sözcü Spicer, “Amerikan halkına karşı dürüst olmamız gerektiğine inanıyorum. Bazen gerçekler üzerinde görüş ayrılığına düşebiliriz. (Ama) Niyetimiz asla yalan söylemek değildir” dedi.

“IŞİD’e karşı Rusya ile birlikte çalışabiliriz”

Diğer birçok konunun da gündeme geldiği, 1 saati aşkın süren brifingde Spicer, bir soru üzerine, Amerika’nın IŞİD’i yenilgiye uğratmada Rusya’yla da birlikte çalışabileceğinin sinyalini verdi.

Spicer, Trump yönetiminin askeri ya da ekonomik cephede olsun IŞİD’i yenilgiye uğratmada kararlı oldukları müddetçe “Rusya ya da bir başkasıyla” birlikte çalışabileceğini belirtti.

Pentagon’a kritik ziyaret

Beyaz Saray Sözcüsü, Trump’ın IŞİD’e karşı politikayı gözden geçirmek üzere bu Cuma güna Savunma Bakanlığı Pentagon’u ziyaret edeceğini de açıkladı. Trump’ın ziyareti sırasında hem yeni Savunma Bakanı James Mattis için düzenlenecek törene katılacağı hem de Mattis ve kuvvet komutanlarıyla IŞİD’e karşı izlenen politikayı değerlendireceği kaydedildi.

Sisi ile görüştü

Trump’ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi ile telefon görüşmesi yaptığını da belirten Spicer, görüşmede Trump’ın ülkesinin Mısır’a askeri yardımlarını sürdüreceğini söylediğini aktardı. Spicer, görüşmede ikili ilişkilerin güçlendirilmesinin yolları ve terörle mücadele gibi konuların ele alındığını, Sisi’nin gelecekte Beyaz Saray’a olası ziyaretinin de gündeme geldiğini bildirdi.

Spicer bir başka soru üzerine, Trump’ın, Rusya’nın Amerika’daki faaliyetlerine ilişkin istihbarat servislerinin yürüttüğü soruşturmayı durduracağı yönünde bir işaret vermediğini belirtti.

“Uluslararası toprakları savunacağız”

Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı adalar üzerinde hak iddia etmesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, “Eğer bu adalar uluslararası sulardaysa ve Çin’e ait değilse, o zaman evet, uluslararası toprakları bir ülke tarafından ele geçirilmesine karşı savunduğumuzdan emin olacağız” ifadesini kullandı.

Spicer, kampanya döneminin sık tartışılan yasadışı göçmenler konusunda bir soru üzerine de, Trump’ın, kampanyadaki sert söylemlerine rağmen, Obama’nın genç göçmenleri sınır dışı edilmekten kurtarma politikasını derhal sona erdirmekten geri adım attığının sinyalini verdi. Spicer, şu anda yönetimin önceliğinin ülkede yasadışı bulunan ve suç işlemiş göçmenler olduğunu kaydetti.

Spicer, Trump’ın Salı günü ülkenin en büyük otomobil üreticisi şirketlerin yöneticileriyle Beyaz Saray’da kahvaltı edeceğini de bildirdi.

Beyaz Saray’dan yeni uygulama: ‘Skype koltuğu’

Bu arada Spicer, Beyaz Saray basın brifingi odasında yeni bir uygulamaya gideceklerini de açıkladı. Buna göre odada 4 adet “Skype koltuğu” kurulacak ve bu sayede Beyaz Saray’a muhabir yollayamayan medya kuruluşlarından da soru alınabilecek.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG