Erişilebilirlik

İktisatçı Türk Profesöre Meksika’dan Ödül


Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu Meksika Ulusal Üniversitesi UNAM Ekonomi Fakültesi’nden 1991 yılında İngiltere'de yayınlanan 'Modern Ekonomi'de Yeni Yönler' serisinde yayınlanan kitabı nedeniyle ödül aldı

İktisatçı Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu, Meksiko City'de Meksika Ulusal Otonomi Üniversitesi (UNAM) Ekonomi Fakültesi’nin geçen hafta düzenlediği 5. Uluslararası Heterodox Mikroiktisat seminerine konuşmacı olarak katıldı.

Meksika Ulusal Otonomi Üniversitesi (UNAM) 300,000 öğrencisi, 3 Nobel ödülü ile Meksika'nın en köklü ve etkili üniversitesi. UNAM Ekonomi Fakültesi, bu yıl beşincisi yapılan uluslararası seminerin konusu olarak Profesör Dr. Gökhan Çapoğlu’nun 1991 yılında İngiltere'de Edward Elgar yayınevinin 'Modern Ekonomi'de Yeni Yönler' serisinde yayınlanan "Fiyatlar, Karlar ve Mali Yapılar; Rekabete Post-Keynesian Bir Yaklaşım" başlıklı kitabını seçti.

Profesör Çapoğlu kitabında rekabeti mevcut egemen neoklasik anlayışın statik piyasa yapısı anlayışı yerine dinamik yaşam mücadelesi olarak kavramlaştırdı. Bu şekilde firmaların fiyatlama, yatırım ve mali yapı davranışlarını yorumladı. 1991’den sonra yapılan bütün çalışmalar Profesör Çapoğlu’nun yaklaşımını destekleyince, mevcut egemen neoklasik iktisat anlayışının artık geçerli olmadığını gören UNAM Ekonomi Fakültesi iki yılda bir düzenlediği Uluslararası Heteredox Mikro İktisat Semineri’ne Çapoğlu’nun davet etti ve ana konu olarak da Çapoğlu’nun 23 yıl önce yayınladığı kitabı ele aldı.

Profesör Çapoğlu’nun kitabı son iki yüzyıllık kapitalist dünya ekonomisinde teknolojik gelişmeleri ve güç dağılımında ülkelerin yerlerinin neden değiştiğini, nasıl politikalar izlenmesi gerektiğini açıklıyor.

Profesör Dr. Çapoğlu üniversitede üç gün boyunca seminer verirken, Meksikalı iktisatçılar Çapoğlu’nun kitabında yer alan konuların Meksika ekonomisine uyarlanması çağrısında bulundu.

UNAM Ekonomi Fakültesi Profesör Çapoğlu’nun kitabının İspanyolca versiyonunu yayınlamaya da karar verdi. Profesör Gökhan Çapoğlu kitabı İspanyolca’ya çevrilecek ilk Türk iktisatçısı olacak.

Eski Ankara milletvekili olan Gökhan Çapoğlu, şu anda Anadolu Stratejik Araştırmalar Vakfı ANSAV’ın başkanlığını yürütüyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG