Erişilebilirlik

İktidarda Çözüm Çatlağı


Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan Öcalan'ın mesajın okurken
Sırrı Süreyya Önder ve Pervin Buldan Öcalan'ın mesajın okurken

İmralı’da bulunan Abdullah Öcalan, Nevruz mesajında PKK’ya 40 yıllık mücadelenin artık sürdürülemez bir aşamaya geldiğini bu nedenle bir kongre toplanması çağrısında bulundu. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İzleme Heyeti’ne karşı çıkmasını eleştirdi ve ‘İzleme Heyeti kurulacaktır, sorumluluk hükümettedir’ dedi.

PKK liderinin günlerdir merakla beklenen Nevruz mesajı, bugün Diyarbakır’da önceki iki yılda olduğu gibi yine HDP milletvekilleri Pervin Buldan ve Sırrı Süreyya Önder tarafından okundu. Buldan’ın Kürtçe, Önder’in Türkçe okuduğu mesajda İmralı’da tutuklu bulunan Öcalan, 40 yıllık silahlı mücadelenin artık yeni bir aşamaya geçilmesi gerektiğini için PKK’ya bir kongre toplaması çağrısında bulundu:

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:10:20 0:00

Öcalan’dan PKK’ya Türkiye’de silahları bırakma çağrısı

“Tarihi Dolmabahçe Sarayında, hepimizce resmen ilan edilen on maddelik deklarasyon temelinde yeni bir süreci başlatma görevi ile karşı karşıyayız.Deklarasyon gereği ilkelerde mutabakat oluşmasıyla birlikte PKK'nin Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı yaklaşık kırk yıldır yürüttüğü silahlı olan mücadeleyi sonlandırmak ve yeni dönemin ruhuna uygun siyasal ve toplumsal strateji ve taktiklerini belirlemek için bir kongre yapmalarını gerekli ve tarihi görmekteyim”.

Türkiye demokratik cumhuriyet inşa edilmesini isteyen Öcalan, Nevruz mesajında Çözüm Süreci’ni İzleme Heyeti ve Parlamento Hakikat ve Yüzleşme Komisyonu kurulması talebini yineledi.

Öcalan: ‘Emperyalist kapitalistlerin elinden kurtulup ortak Ortadoğu evi inşa edelim’

Kapitalist emperyalizmin son iki yüz yılda ulus devlet milliyetçiliği temelinde böl yönet politikasıyla Ortadoğu halklarını birbirine düşman ettiğini belirten PKK lideri, bölge ülkelerine demokratik ortaklaşma temelinde Ortadoğu evini inşa etmeyi teklif etti:

“Bilmeliyiz ki Ortadoğu üzerindeki emellerinden vazgeçmeyen Emperyalist güçlerin yol açtığı son zorbalık IŞİD görüntüsünde ortaya çıkmıştır. Barbarlığın bile anlamını zorlayan bu örgüt, kadın çocuk demeden, Kürtler, Türkmenler, Araplar, Ezidiler, ve Asuri-Süryaniler başta olmak üzere bütün bölge halklarına ve inançlarına dönük vahşice katliamlar sergiledi. Artık gün bu acımasız ve yıkıcı tarihi sonlandırıp gerçek geçmişimize uygun barış, kardeşlik ve demokrasiye geçiş yapma günüdür”.

‘Yeni tarihin sembolü Eşme ruhu’

Emperyalist kapitalizmin despotik yerel işbirlikçilerle tüm dünyaya dayattığı Neo liberal politikaların Ortadoğu’da yakıcı krizler yarattığını söyleyen Öcalan, ‘Eşme ruhu’ diye bir kavramdan bahsetti. Eşme, Türkiye’nin IŞİD’in kuşatması altında bulunan Suriye topraklarındaki Süleyman Şah Türbesi ve Karakolu’nu PKK’nın Suriye kolu olarak kabul edilen YPG’nin bilgisi dahilinde taşıdığı yerleşimin adı. PKK lideri, “yeni tarihin sembolü olan Eşme ruhu” göndermesiyle Türkiye ile YPG arasındaki işbirliğine de vurgu yapmış oldu.

Sırrı Süreyya Önder: ‘Devlet bloğunda yarılma görüyoruz’

Öcalan’ın açıklamasını okuduktan sonra İMC TV yayınına katılan HDP İmralı Heyeti üyesi Sırrı Süreyya Önder, İzleme Heyeti kurulmasına karşı olduğunu açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı eleştirdi. Önder, “Bundan sonra müzakere izleme heyetinin nezaretinde yürüyecek. Piyasada kim ne derse desin böyle olacaktır. Bu dayatma değil sürecin ekmek kadar ihtiyacıdır. Devlet bloğunda bir yarılma görüyoruz. Bunu üzerine gitmek istemiyoruz. Umarız ki buradan barış galebe çalacaktır” dedi.

Önder’in bu sözlerinden beş dakika sonra canlı yayında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, “Başbakanlığım döneminde de ‘Akil İnsanlar Heyeti'nden bir grubun gitmesine nasıl bakarsınız?’ dediklerinde bunu doğru bulmadığımızı o zaman da söylemiştim. Aynı şeyi şimdi de söylüyorum. Birilerini tatmin için bu işler yapılmaz. Bunun dışındaki süreç kendi çerçevesi içinde kalmalıdır. Yeni bir roman mı yazdırılacak. Bunları da samimi bulmuyorum” sözlerini değerlendirdi.

Arınç: ‘Cumhurbaşkanımız hiçbir şeyden habersiz değil ama sorumluluk hükümettedir’

Arınç, “TBMM'de geçen sene terörün sona erdirilmesi ismiyle kanun çıktı. Hükümetimiz bu kanunu uygulamak zorundadır. Çözüm süreci konusunda bugüne kadar atılan adımların bir noktası da İzleme Heyeti'nin oluşturulmasıdır. Hükümetimiz bunu uygun görmektedir. Kimin hangi görevleri yapacağı konusunda bir yol haritamız mevcuttur. Ülkeyi yöneten hükümettir, sorumluluk da hükümettedir. Bugün yapılanlardan, yarın geleceğimiz noktadan Sayın Cumhurbaşkanımızın habersiz sayılması mümkün değildir, her şeyi çok iyi bilmektedir” dedi.

Arınç: ‘Hissi açıklamalar cumhurbaşkanımızı da hükümeti de yıpratır’

Arınç’ın Erdoğan’a yönelik eleştirileri bununla da sınırlı kalmadı. Başbakan Yardımcısı, “‘Bundan hoşlanmadım, hoşuma gitmedi, soğuk veya sıcak karşıladım’ beyanları kendi hissi beyanlarıdır. Sorumluluk hükümetin üstündedir, bunları kendi özgün düşünceleri olarak kabul edebiliriz. Sayın cumhurbaşkanımızın bu konuşmaları eleştirilere yol açabilir, üzülebilir, yıpranabilir sayın cumhurbaşkanımız. Cumhurbaşkanımızın böyle konuşması hatta hükümetimizi eleştiriyor noktaya gelmesi elbette hükümetimizi de yıpratabilir” diye konuştu.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG