Erişilebilirlik

İktidarla muhalefet arasında “yeni anayasa mı, hukuk devleti mi?” tartışmaları


Numan Kurtulmuş'la yaptığı görüşmenin ardından basına ortak açıklama yapan Özgür Özel, iktidarın yeni anayasa girişiminin Türkiye'nin asıl gündemini gizlemek olduğunu savundu.
Numan Kurtulmuş'la yaptığı görüşmenin ardından basına ortak açıklama yapan Özgür Özel, iktidarın yeni anayasa girişiminin Türkiye'nin asıl gündemini gizlemek olduğunu savundu.

Türkiye’de yerel seçimler sonrasında iktidar cephesi AK Parti ile MHP anayasa değişikliğini gündeme getirmesine rağmen CHP kapıyı açık tutsa da hukuk devletinde samimiyet şartı karşılanmazsa yeni anayasa girişimine sıcak yaklaşmıyor.

AK Parti ve MHP, 31 Mart’taki seçimler sonucunda yerel yönetimlerde oy kaybı yaşamasına karşın Cumhur İttifakı çatısı altında “iktidar değişimi” olmadığı mesajını sıkça paylaştı ancak son iki yıldır olduğu gibi şimdi farklı gerekçelerle yeni anayasa arayışında görünüyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne dokunulmaması şartı” ile “yeni anayasa” talebinde bulunuyor.

Bahçeli, Cumhur İttifakı’nın adeta temel harcı olan Cumhurbaşkanı seçimindeki yüzde 50+1 şartını da mutlaka korumak gerektiği görüşünde. Erdoğan ise başkanlık sistemi yapısını korumayı hedeflese de seçim sürecindeki oy şartını değiştirmek istiyor.

TBMM’de dün yaşanan anayasa trafiği öncesinde, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, 28 Nisan’da “halk iradesi bakımından yüzde 50+1 şartı devam ettirilmeli” mesajını paylaştı. Uçum’un bu mesajı, Erdoğan’ın Bahçeli’ye evinde ziyareti öncesinde MHP’ye yönelik yorumlandı.

MHP lideri Bahçeli, Erdoğan’la görüşmesi sonrasında neler söyledi?

Anayasa ile ilgili bugün ilk mesajı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli grup konuşmasıyla verdi.

Erdoğan ile ittifak ilişkisinde sorun iddiasıyla ilgili “Cumhur İttifakı sonuna kadar vardır, var olacaktır ve ayakta kalacaktır” tepkisini paylaşan Bahçeli, anayasa hazırlık sürecinde de “siyasi merkez” dediği Cumhur İttifakı’ndan taviz verilemeyeceğini söyledi.

Dolayısıyla Bahçeli, “kardeşlik hukuku” içinde olduğunu söylediği Erdoğan’la görüşmesi üzerinden Cumhur İttifakı’nı zedeleyecek örneğin yüzde 50+1 şartından vazgeçilmesi gibi bir hazırlık olmayacağını mesajını verdi.

Devlet Bahçeli, Erdoğan ile 31 Mart yerel seçimlerindeki ittifak detaylarıyla ilgili son kararı liderler düzeyinde almak üzere 11 Ocak’ta Cumhurbaşkanlığı’nda görüşmüştü. O görüşme sonrasında Cumhur İttifakı’nda seçim işbirliği olsa da liderler düzeyinde görüşme olmadı. Bahçeli evinde kaza geçirmiş ve 31 Mart günü sandığa gittiğinde yüzünde morluklar olduğunu görülmüştü. Bahçeli'nin 1 Nisan’dan 29 Nisan’a kadar Erdoğan’ın ziyaret takviminde olmaması dikkat çekti.

Son olarak Bahçeli’nin, Erdoğan’ın kendisini ziyareti açıklanmadan önce 24 Nisan’da yürüyüş yaptığı görüntüsü Ferdi Tayfur’un “Söyleten Sensin” şarkısı eşliğinde sosyal medyadan yayımlanmıştı.

Bu video MHP’nin AK Parti’ye ittifak kırgınlığı mesajı olarak yorumlanmıştı. Şarkıdaki “Sana söylediğim sözlere kızma, Sitem ediyorsam ettiren sensin. Canımsın dedikçe kıymet bilmedin, Kazandıklarına değer vermedin” gibi sözler nedeniyle Erdoğan ve AK Parti’nin, CHP’yle görüşme hamlesi başlatmasına tepki olarak değerlendirildi. Ancak Bahçeli, Erdoğan’la dünkü baş başa görüşmesiyle birlikte AK Parti’ye tepkili olduğunu yalanladı.

Özgür Özel ve Numan Kurtulmuş (Kaynak x\@eczozgurozel)
Özgür Özel ve Numan Kurtulmuş (Kaynak x\@eczozgurozel)

TBMM Başkanı Kurtulmuş: “Yaz döneminde siyasi partilerden teklifleri alırız”

AK Partili TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise, bugün Meclis çatısı altında yeni anayasa hazırlığı için hazırlık süreci başlatılması amacıyla siyasi partiler ile görüşme trafiğini başlattı.

Kurtulmuş’un “yeni anayasa müzakeresi TBMM’de olmalı” yaklaşımıyla siyasi partileri ziyaret turu başlatması, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kapalı kapılar ardındaki taslak hazırlığına karşı hamle olarak yorumlandı.

Meclis’te AK Parti içerisinde “atanmışlar değil seçilmişler anayasa hazırlamalı” görüşü aktarıldı. Kürt sorunu nedeniyle MHP’yle mevcut ortaklığa temkinli yaklaşım içindeki AK Partililer, eğer yüzde 50+1 oy oranı şartı yerine Cumhurbaşkanı seçimi oy çokluğu şartıyla yapılabilmeli görüşünü de savunuyor.

CHP lideriyle 45 dakikalık görüşmesi sonrasında Kurtulmuş, Anayasa’nın TBMM’de 400 milletvekili desteği sağlanarak, uzlaşmayla yenilenmesi gerektiğini söyledi. Bunun için uzlaşma zemini yaratacak müzakere yöntemine karar verilmesi için siyasi parti genel başkanlarıyla görüşmeleri sürdüreceğini kaydeden Kurtulmuş, “Mayıs ayının sonuna kadar siyasi parti gruplarından bu işin usulüne ilişkin fikirlerini almak isteriz ve ondan sonra da belki yaz döneminde bütün siyasi partiler görüşlerini, anayasa tekliflerini olgunlaştırarak önümüzdeki sene Meclis açıldığında müzakere ortamına başlar ve sonrasındaki dönemde de inşallah usulüne uygun bu süreçleri götürdüğümüz takdirde sonuç alabileceğimizi düşünüyorum” açıklaması yaptı.

CHP lideri Özel: "Anayasa halkın sorunları üstünde sis olmamalı"

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise, Kurtulmuş ile görüşmesi kapsamında, AK Parti iktidarınca mevcut Anayasa’ya uyulması gerektiğini söyledi. Özel, “Türkiye'nin birinci partisi olarak çıkmış, sorumluluğunun farkında olan bir partiyiz. Ve siyaset halkın gündemine duyarsız olamaz. Bugün insanların yoksulluk gibi, açlık gibi, işsizlik gibi, güvencesizlik gibi üst düzeyde beklentileri varken yeni bir anayasa beklentisi, toplumun taleplerinin neresindedir, onu bir tartmak lazım. Ancak şunu ifade etmek isterim, Sayın Başkana da söyledim: Biz anayasaya uyacaksak anayasayı değiştirelim. En iyisini yapalım sonra yine uymayalım. Geçen sefer de iyisi yapıldı ama yapılan o anayasaya uyulmadı, uyulmuyor. Bir yeni anayasa konuşurken bir kere mevcut Anayasa’ya tam uyum beklemek bizim hakkımızdır. Anayasa tartışmaları, daha önce de yaşandı, siyasetin üzerine bir sis olarak çöküp de diğer meseleleri görünmez kılıyorsa burada vatandaşın menfaati olmaz. Bugün sorun, yoksulluk, işsizlik, artan fiyatlar, yüksek enflasyon ve insanların yoksullaşmasıyken biz anayasa konuşup, bir sis indirip bu sorunları görünmez kılıyorsak biz vatandaşın mesajını alamamış oluruz” diye konuştu.

Erdoğan’la görüşmesinde de halkın sorunlarını vurgulayacağını belirten Özel, “Eğer bir şeyin yenisini alacaksak, kullanacaksak alınır. Anayasa yapacaksak, uyacaksak yapılır. Anayasa’ya uyulmuyorken yeni anayasa yapsanız ne olur, yapmasanız ne olur?” mesajını bizzat ifade edeceğini kaydetti.

İktidarla muhalefet arasında “yeni anayasa mı, hukuk devleti mi?” tartışmaları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:04 0:00

Özel-Erdoğan görüşmesinde Can Atalay, Gezi, Taksim mi konuşulacak?

Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Özgür Özel arasında 2 Mayıs günü gerçekleşmesi planlanan görüşme adresi Ankara - Söğütözü'ndeki AK Parti Genel Merkezi olarak kararlaştırıldı.

VOA Türkçe’nin edindiği bilgilere göre; anayasa konusunda Özel, öncelikle Can Atalay’ın serbest bırakılması gerektiğini anımsatacak. Atalay’ın Hatay milletvekilliğini düşürülmesinden CHP olarak rahatsız olduklarını bizzat Erdoğan’a söylemeye hazırlandığını paylaşılan Özel, geçtiğimiz Aralık ayından itibaren Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) kararlarıyla ilgili Yargıtay’ın direnme tutumuna ve buna Erdoğan iktidarınca destek verilmesine tepkisini koruyacak. Özel, CHP olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına uyum beklentisini ve bu noktada Gezi davası nedeniyle cezaevindekileri unutmayacaklarını da ifade edecek.

CHP yönetimi, Özel’in açıkça ifade edeceği görüşlerindeki temel unsuru ise Türkiye’nin hukuk devleti olması gerektiği olarak işaret ediyor. Anayasa’ya uyulmamasıyla Türkiye’nin hukuk devletinden uzaklaştığını kaydeden CHP yönetimi, yeni Anayasa olduğunda da hukuk devleti yaklaşımı bizzat iktidar sahibi Erdoğan tarafından sergilenmediği sürece hiçbir soruna çözüm bulunamayacağı görüşünü paylaşıyor.

Son olarak 1 Mayıs günü Taksim’de yaşanacaklar itibariyle Özel’in Erdoğan’la görüşmeden vazgeçme ihtimali konusunda CHP yönetimi, “Bu ihtimal düşük” görüşünde. CHP yönetimi, Taksim’in yasaklanması da halkın temel haklarıyla ilgili sorunlardan birisi ve birinci parti olma sorumluluğuyla ülkeyi yönetmekte olan Erdoğan’a bunun da doğrudan vurgulanmasında yarar olduğu yaklaşımında.

Dolayısıyla eğer taraflar arasında son dakika fikir değişikliği olmazsa CHP yönetimi, 2 Mayıs günü Özgür Özel’in saat 16.00’da AK Parti Genel Merkezi’nde Erdoğan’la görüşmesi gerektiği görüşünü koruyor.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

Forum

STÜDYO VOA

Biden yönetimi Çin’den ithal edilen ürünlere gümrük vergilerini arttırdı - 14 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG