Erişilebilirlik

İklim Konferansı'nda Son Dakika Sürprizi


BM İklim Değişikliği Konferansı’nda varılan uzlaşmayla 2015 yılında yürürlüğe girecek yeni bir iklim anlaşmasının yolu açıldı. İki hafta önce başlayan görüşmeler dün sona erecek şekilde planlanmıştı ancak ilerleme sağlanamayınca bir gün daha uzatıldı.

Varşova’da iki haftadır süren konferansta gelişmiş ülkelerle gelişmekte olan ülkeler arasında uzlaşı sağlanamıyordu. 190’dan fazla ülkenin katılımıyla yapılan toplantılarda, sonunda, karbon emisyon kotaları ve iklimsel felaketlere açık ülkelere yardım fonları konularındaki görüş ayrılıkları giderildi.

Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkeler, zengin ülkelerin daha sıkı karbon emisyon hedefleri belirlemesini istiyor.

Buna ek olarak, anlaşmada, gelişmiş ülkelerin, ilkim değişikliği yüzünden daha fazla sıklıkla doğal afetlere maruz kalan ülkelere yardımları artırması da öngörülüyor.


Çevreciler konferansı terketmişti

Aralarında WWF, Greenpeace, Oxfam, ITUC, Action Aid, Friends of the Earth’in de yer aldığı sivil toplum kuruluşları Varşova’da devam eden küresel iklim değişikliği müzakerelerini protesto ederek dün konferanstan çekilmişti.

Bu örgütlerin kararında beklentilerinin karşılanmaması ve sera gazlarının azaltılmasına yönelik somut ilerleme kaydedilmemesi etkili oldu.

9000 temsilcinin katıldığı müzakerelerin amacı küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin temellerini oluşturacak olan anlaşmayı 2015 yılı itibariyle imzaya hazır hale getirmek ve 2020 yılında da uygulamaya geçirmek.

Greenpeace Başkanı Kumi Naidoo, zengin ülkelerin iklim değişikliğinden mağdur olanlara karşı gösterdiği kayıtsızlığın herkes için darbe olduğunu söyledi.

Çevreci sivil toplum örgütleri arasındaki genel kanı, dünya devletlerinin, küresel iklim değişikliğiyle mücadelenin ruhuna uygun bir yaklaşım sergileyemedikleriydi. 19’uncusu gerçekleşen iklim konferanslarının tarihinde ilk defa sivil toplum kuruluşları toplu bir şekilde müzakerelerden çekildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG