Erişilebilirlik

'İklim Değişikliği Sağlığı Etkiliyor'


'İklim Değişikliğinin Sağlığa Büyük Etkisi Var'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:09 0:00

Amerika’da sağlık kurumları bir süredir iklim değişikliklerini izliyor. Birçok üniversite de benzer çalışmalar yürütüyor.

İklim değişikliği yalnızca küresel ısıdaki değişiklikten ibaret değil. Aynı zamanda tüm meteorolojik değişimleri de kapsıyor. Araştırmacılar dünyanın daha fazla anormal hava koşullarıyla karşı karşıya kalacağını, bazı bölgelerde yoğun yağış ve sellerin artacağını, bazı yerlerin ise daha sıcak, kuru ve orman yangınlarına hassas hale geleceğini düşünüyor.

George Luber, “İklim değişiminin sağlığa büyük etkisi var. İklim değişimi mevsim dışı hava koşullarına neden oluyor. Isı dalgaları, yoğun yağışlar, seller ve fırtınalar meydana geliyor. Ancak aynı zamanda dolaylı etkileri de var. Hastalıklar ve sağlıklı bir çevre için gerekli ekosistemler de değişime uğruyor.” şeklinde konuşuyor.

Bunun bir örneği lyme hastalığı. Hastalık kene ısırığıyla yayılan bir bakteriden kaynaklanıyor. Dünyanın ısınması ve mevsimsel ısılarda değişim kenelerin yaşam alanını genişletti.

Luber'e göre, daha fazla vakaya rastlanıyor. Amerika’nın kuzeyine ve orta batı bölgesine yayıldılar. Bunun nedeni mevsimsel değişimler.

Araştırmacılar bazı bölgelerde daha yoğun yağış görürken, diğer yerlerde kuraklık gözlemliyor. Yağmurun yarattığı su birikintilerinde sivrisinek çoğalıyor. Sel ve kuraklık su birikintilerine ve buradan kaynaklanacak sivrisinek ve kemirgenlerden geçen hastalıkların artmasına neden olabiliyor. Araştırmacılar, fırtına ve sellerin aynı zamanda, gelişmekte olan ülkelerde kolera salgınlarını arttırmasını bekliyor. Çünkü seller kirli suyun içme suyuna karışmasına neden oluyor.

Bir diğer araştırma konusu da sıtma. Afrika’nın daha önce tahminlerden daha büyük bir bölgesinin sıtma riski altında olduğu düşünülüyor. Florida Üniversitesi’nin araştırması, sıtmanın yeni bölgelere yayılacağını, yeni nüfuslar için risk oluşturacağını ve kamu sağlığı politikalarında değişikliğe gereksinim yaratacağını öngörüyor. Araştırmada aynı zamanda Afrika’nın bazı bölgelerinin, sıtmanın yayılamayacağı kadar ısınacağını belirtiliyor.

Luber, ABD Hastalıkları Kontrol ve Korunma Merkezi’nin (CDC) görevlerinden birinin de iklim değişikliği yaşanırken toplumun gerekli değişiklikleri yaparak sağlıklı kalmasını sağlamak olduğunu söylüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG